Kinijos parlamentas patvirtino prezidento Xi Jinpingo antrąją kadenciją

  • Teksto dydis:

Kinijos parlamentas, besąlygiškai tvirtinantis vyriausybės sprendimus, šeštadienį vienbalsiai pritarė prezidento Xi Jinpingo (Si Dzinpingo) antrai kadencijai, o buvusį jo antikorupcinio biuro vadovą paskyrė viceprezidentu.

Komunistų partijos kontroliuojamo parlamento atliktas Xi Jinpingo paskyrimas buvo iš anksto aiškus, bet daugelis spėliojo, ar buvęs kovos su korupcija vadovas Wang Qishanas (Vang Kišanas) taps prezidento pavaduotoju.

Xi Jinpingas buvo pasveikintas atsistojusių įstatymų leidėjų ovacijomis, kai užsitikrino visų 2 970 deputatų balsus per kasmetinę Nacionalinio Liaudies Kongreso (NLK) sesiją. 2013 metais Xi Jinpingo kandidatūrą palaikė  2 952 deputatai, vienas balsavo prieš, o dar trys susilaikė – taigi, jis tąsyk buvo išrinktas surinkęs 99,86 proc. balsų.

Tik vienas delegatas balsavo prieš Wang Qishaną, gavusį 2 969 balsus.

Paskyrus 69 metų Wang Qishaną viceprezidentu Xi Jinpingas galės toliau glaudžiai bendradarbiauti su savo įtakingu sąjungininku. Per šią parlamento sesiją buvo panaikintas Kinijos prezidento kadencijų limitas, tad Xi Jinpingas tapo galingiausiu valstybės vadovu nuo Mao Zedongo (Mao Dzedongo) laikų ir teoriškai galės vadovauti iki pat gyvenimo pabaigos.

Wang Qishanas, įgyvendinęs Xi Jinpingo inicijuotą kampaniją prieš korupciją, vadovavo partijos Centrinei drausmės kontrolės komisijai, per pastaruosius penkerius metus nubaudusiai 1,5 mln. pareigūnų – pradedant žemo rango kadrais, baigiant regionų vadovais ir generolais. Iš šių pareigų jis pasitraukė praeitais metais.

Tarptautiniu mastu žinomas dėl savo darbo Kinijos prekybos pasiuntinio pareigose Wang Qishanas gali padėti Xi Jinpingui sureguliuoti įtampos temdomus santykius su Jungtinėmis Valstijomis, baiminantis dėl galinčio kilti prekybos karo, sako analitikai.


Šiame straipsnyje: Xi JinpingasKinijos prezidentas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių