Kinijos juanį rekomenduojama įtraukti į pasaulio valiutų elito krepšelį

  • Teksto dydis:

Tarptautinio valiutos fondo (TVF) ekspertai penktadienį rekomendavo įtraukti Kinijos juanį į specialiųjų skolinimosi teisių (SST) valiutų krepšelį, palaikydami uolias Pekino pastangas tapti šios elitinės grupės nariu.

Kinija, kuri dabar antroji didžiausia pasaulyje ekonomika, praėjusiais metais paprašė, kad juanis būtų įtrauktas į šią grupę, bet iki pastarojo meto juanio konvertavimas tarptautinėse rinkose buvo laikomas pernelyg griežtai kontroliuojamu Pekino, kad šią valiutą būtų galima įtraukti į SST krepšelį.

TVF vadovė Christine Lagarde (Kristin Lagard) savo pranešime nurodė, kad fondo ekspertų grupė savo ataskaitoje TVF valdybai pripažino kad Kinijos valiuta, oficialiai vadinama ženminbi juaniu (RMB), dabar „atitinka reikalavimus, kad taptų „laisvai vartojama“ valiuta“.

Tokiu būdu buvo pašalinta pagrindinė kliūtis TVF SST valiutų krepšelyje suteikti juaniui tokį patį statusą, kokį turi JAV doleris, Japonijos jena, euras ir Didžiosios Britanijos svaras – pagrindinės valiutos, kuriomis atsiskaitoma tarptautiniuose prekybos sandoriuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių