Kinijai maža įtampos su Japonija: įrengė radarą ginčytinuose vandenyse

  • Teksto dydis:

Kinija ginčijamoje teritorijoje Rytų Kinijos jūroje įrengė radarą, kuris gali atlikti karines funkcijas, sekmadienį pranešė Japonijos žiniasklaida apie dar vieną savo kaimynės žingsnį, didinantį įtampą tarp abiejų šalių.

Japonijos užsienio reikalų ministerija pareiškė, jog Kinija įrengė paviršinės paieškos radarą ir vaizdo stebėjimo kamerą ant vienos iš struktūrų šalia ginčijamo dujų telkinio.

Pasak Japonijos verslo dienraščio „Nikkei“, šalies URM savo nepasitenkinimą dėl šio žingsnio išreiškė Pekinui penktadienį diplomatiniais kanalais.

Anot „Nikkei“, tai yra pirmas žinomas radaras, įrengtas ant Kinijos struktūros minėtoje teritorijoje, kurioje, kaip manoma, yra didelės naftos ir dujų atsargos.

Tokijas šiuo metu analizuoja radaro technines galimybes ir reiškia susirūpinimą, kad Pekinas tokiu būdu gali siekti stiprinti savo karinę galią Rytų Kinijos jūroje.

2008 metais Japonija ir Kinija sutarė bendrai eksploatuoti telkinius ginčijamoje teritorijoje ir pritarė nuostatai, draudžiančiai joje vienašalį gręžimą.

Tačiau derybos sustojo, ir Tokijas įtaria, jog Kinija jau įrengė kelias gręžimo platformas prie savo faktinės jūros sienos su Japonija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

J

J portretas
Kitajocai nagli
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių