Kinija perspėja Japoniją nežaisti su ugnimi

  • Teksto dydis:

Kinija ketvirtadienį perspėjo Japoniją „nežaisti su ugnimi“ ginčijamuose vandenyse Pietų Kinijos jūroje – Tokijui paskelbus apie galimą patruliavimą drauge su amerikiečiais.

Be to, pirmadienį pirmą kartą Kinijos naikintuvai skraidė virš vieno sąsiaurio netoli Japonijos. Jie buvo iš daugiau nei 40 lėktuvų grupės, dalyvavusios treniruotėje virš Ramiojo vandenyno vakarinės dalies.

Tokių veiksmų buvo imtasi po anksčiau šį mėnesį pareikštų Japonijos gynybos ministrės Tomomi Inados pastabų, kad Tokijas aktyviau veiks Pietų Kinijos jūroje – per bendrus mokymus su JAV kariniu jūrų laivynu, pratybas su regiono šalių kariniais jūrų laivynais ir pagalbą pakrančių valstybėms didinant pajėgumus.

Kinijos gynybos ministerija nurodė, kad Japonija šiuo pareiškimu siekė „sujaukti situaciją Pietų Kinijos jūroje ir pabandyti gauti naudos iš šių neramiųjų vandenų“.

„Jeigu Japonija nori vykdyti kokį nors bendrą patruliavimą ar bendras pratybas Kinijos valdomuose vandenyse, tai yra visai kaip žaidimas su ugnimi. Kinijos kariškiai nesėdės ir nežiūrės“, – per įprastą trumpą spaudos konferenciją sakė ministerijos atstovas Yang Yujunas (Jang Judžunas).

Pekinas deklaruoja suverenitetą beveik visoje Pietų Kinijos jūroje ir atmeta dalines pretenzijas, kurias reiškia jo kaimynės Pietryčių Azijoje.

Pastaraisiais mėnesiais Japonijos premjeras Shinzo Abe (Šindzas Abė) kritikavo Kiniją, kad ši atmetė liepą priimtą tarptautinio tribunolo sprendimą, kuriame sakoma, kad didelės Pekino pretenzijos į minimus vandenis neturi teisinio pagrindo.

Tokijas, kuris yra svarbus JAV sąjungininkas, stiprina gynybos ryšius ir su kitomis šalimis minimame regione.

Japonija ir Kinija taip pat smarkiai vaidijasi dėl seno teritorinio klausimo Rytų Kinijos jūroje.

Šis ginčas yra susijęs su Japonijos kontroliuojamomis negyvenamomis salelėmis, kurias japonai vadina Senkaku, o kinai – Diaoju salomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių