Kinija: Nobelio komiteto pirmininko nušalinimas nepagerins santykių su Norvegija

  • Teksto dydis:

Sprendimas nušalinti Nobelio taikos premijas skiriančio komiteto pirmininką neištirpdys ledų Kinijos ir Norvegijos santykiuose, trečiadienį perspėjo Pekinas, tęsiantis giliai diplomatinei krizei dėl komiteto sprendimo skirti 2010-ųjų premiją iškiliam kinų disidentui.

Antradienį įvykęs Norvegijos Nobelio komiteto pirmininko Thorbjoerno Jaglando (Torbjorno Jaglando) atstatydinimas paskatino kalbas apie galimą Oslo ir Pekino susitaikymą po ilgiau negu ketverius metus tvyrojusios įtampos.

Th.Jaglandas, kuris išliks komiteto narys, vadovavo šiai institucijai, kai ji 2010 metais paskyrė Nobelio taikos premiją kalinamam kinų aktyvistui Liu Xiaobo (Liu Siaobo). Tas žingsnis išprovokavo didelį Pekino įtūžį.

Kinija vėliau uždraudė norvegiškų lašišų importą – esą dėl nepakankamo saugumo. Be to, Norvegijos piliečiams nebebuvo taikoma 72 valandų tranzito vizų sistema.

Kaip pranešama, Norvegijos ambasadorius, dirbantis Pekine nuo 2007 metų, negalėjo grįžti į tėvynę, baiminantis, kad jo įpėdiniui nebus išduota viza.

Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Hua Chunying (Hua Čunjing) sakė, kad Pekino pozicijoje dėl 2010-ųjų premijos ir Kinijos ryšių su Norvegija „nebuvo jokių pokyčių“.

„Mūsų pozicija dėl ryšių su Norvegija plėtojimo yra aiški; manau, ji labai aiški ir Norvegijos pusei“, – atstovė sakė žurnalistams per eilinę spaudos konferenciją, išsamiau nekomentuodama.
Hua Chunying atsisakė komentuoti, ar Oslas ir Pekinas kada nors diskutavo dėl Th.Jaglando pasitraukimas iš posto.

Nobelio komitetas yra nepriklausomas nuo vyriausybės, nors jos narius skiria Norvegijos parlamentas.

Oslo pastangos normalizuoti politinius ryšius su antrąja didžiausia pasaulyje ekonomika buvo bergždžios, o analitikai kelia prielaidą, kad Pekinas siekia šiuo pavyzdžiu perspėti kitas šalis.

Rugsėjį Norvegijos žiniasklaida pranešė, kad 2013 metais tuometis premjeras Jensas Stoltenbergas svarstė galimybę slapta atsiprašyti dėl Nobelio premijos skyrimo Liu Xiaobo, bet galiausiai nusprendė to nedaryti.

Kinija laikosi pozicijos, kad Norvegija turi pademonstruoti iniciatyvą normalizuoti santykius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių