Kinija kritikuoja ES dėl Dalai Lamos vizito

  • Teksto dydis:

Kinija pirmadienį griežtai sukritikavo Europos Parlamentą, priėmusį Dalai Lamą, pareikšdama, kad šis įvykis gali pakenkti didžiausios pasaulio ekonomikos ir Europos Sąjungos santykiams.

Tremtyje gyvenantis Tibeto budizmo dvasinis lyderis ketvirtadienį apsilankė Europos Parlamente, Strasbūre, ir paragino ES pažerti Kinijai „konstruktyvios kritikos“ dėl Tibeto problemos.

„Kinija griežtai prieštarauja klaidingiems Europos Parlamento veiksmams“, – sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Lu Kangas žurnalistams per spaudos konferenciją ir pridūrė, kad „negalima tikėtis, jog mes nieko nedarysime“.

Kinija labai stengiasi, ir neretai sėkmingai, kad užsienio valstybių lyderiai „jokia forma“ nesusitiktų su Dalai Lama.

Po nepavykusio sukilimo 1959 metais Dalai Lama pasitraukė į Indiją, bet tebėra labai gerbiamas daugelio tibetiečių Kinijoje.

Pekinas tvirtina, kad Dalai Lama siekia atplėšti Tibetą nuo Kinijos ir vadina jį „vilku ėriuko kailyje“. Tačiau tibetiečių dvasinis vadovas, kuris yra uolus pacifistas, sako tesiekiantis didesnių teisių bei autonomijos Tibetui.

Lu Kangas sakė, kad Pekino santykiai su ES greitai plėtojasi ir abi šalys palaiko gerus ryšius, tačiau pridūrė: „Bet šį kartą Europos Parlamento lyderiai atkakliai laikosi savo kelio ir palaiko klaidingą poziciją, kuri kenkia Kinijos pagrindiniams interesams ir taip pat stipriai gadina dvišalių parlamentinių mainų politinį pagrindą“.

Dalai Lama atvyko į Prancūziją praėjusią savaitę. Šis jo vizitas yra pirmas šioje šalyje po penkerių metų.

Jis paragino Europos politikus išsakyti savo kritiką Kinijai dėl Tibeto „tokiu metu, kai Kinijos lyderiai, net ir griežtos linijos šalininkai, susiduria su tam tikra dilema, kaip spręsti šią problemą“.

Pagrindinis dėmesys Dalai Lamos kelionės metu buvo skiriamas tarpreliginiam dialogui, aplinkosaugos problemoms ir Tibeto kultūrai. Be to, religinis lyderis nesusitiko su jokiais Prancūzijos pareigūnais – taip, greičiausiai, siekta išvengti Pekino įniršio.


Šiame straipsnyje: KinijaESDalai Lamavizitas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių