Kijeve aktyvistai protestavo prieš kovą su korupcija žlugdančius prokurorus

  • Teksto dydis:

Ukrainos sostinės centre trečiadienį aktyvistai surengė protesto akciją, kaltindami įtakingus šalies prokurorus trukdant naujai įsteigtai nacionalinei agentūrai kovoti su giliai įsišaknijusia pareigūnų korupcija.

Maždaug 100 protestuotojų susirinko prie generalinio prokuroro Jurijaus Lucenkos biuro, laikydami rankose plakatus su užrašais: „Lucenka, netylėk! Tavo prokurorai yra nusikaltėliai!“. Kai kurie jų buvo surištomis rankomis, ant galvos užsidėję plastikinius maišelius.

Akcijos dalyviai susirinko išreikšti paramos Ukrainos nacionaliniam kovos su korupcija biurui, kuris buvo įkurtas pernai Kijevą palaikančių Vakarų raginimu.

Naujoji antikorupcinė žinyba kaltina prokurorus praėjusią savaitę neteisėtai sulaikius du slaptą tyrimą vykdžiusius jos pareigūnus ir panaudojus prieš juos fizinį smurtą.

Proteste dalyvavęs afganų kilmės provakarietiškų pažiūrų įstatymų leidėjas Mustafa Najjemas (Mustafa Najemas) pasmerkė, jo žodžiais, „atvirą neteisėtą konfrontaciją“ tarp antikorupcinės tarnybos ir prokurorų.

„Grįžta senos schemos“, – sakė M.Nayyemas, kalbėdamas apie nuversto Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus vadovavimo laikais suvešėjusią korupciją.

„Ataka vyksta visais frontais: žmonės kaltinami neteisėta veikla, griaunama jų reputacija, vykdomas sabotažas“, – parašė M.Najjemas antradienį socialiniame tinkle „Twitter“.

„Tai yra karas, bet (karas) ne su korupcija ir savivale. Tai yra pasitraukiančio elito karas siekiant išsaugoti jų įtvirtintą status quo“, – rašė jis.

Nacionalinis kovos su korupcija biuras Ukrainoje buvo įkurtas praėjusių metų pabaigoje, siekiant įgyvendinti Tarptautinio valiutos fondo (TVF) ir Europos Komisijos reikalavimus.

Biuro tyrėjai pastaraisiais mėnesiais atskleidė ne vieną didžiulį korupcijos skandalą, o rugpjūtį sučiupo įtakingą teisėją, imantį 150 tūkst. JAV dolerių (133 tūkst. eurų) kyšį.

„Nėra politinės valios“

Biuras taip pat yra atsakingas už buvusio prezidento V.Janukovyčiaus, kuris buvo nuverstas 2014 metais per Maidano revoliuciją, prorusiškos partijos finansinių machinacijų tyrimą.

Pirmadienį antikorupcinių tyrimų tarnyba patvirtino, kad V.Janukovyčiaus partija laikotarpiu nuo 2007 iki 2012 metų skyrė 12,7 mln. dolerių Paului Manafortui (Polui Manafortui) – dabartiniam JAV Respublikonų partijos kandidato į prezidentus Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) rinkimų kampanijos vadovui.

Tačiau neaišku, ar P.Manafortas, kuris tuo metu dirbo V.Janukovyčiaus partijos konsultantu, šiuos pinigus gavo, nurodė biuro vadovas Artiomas Sytnykas.

„P.Manaforto pavardės buvimas šiame sąraše nereiškia, kad jis tikrai gavo šiuos pinigus, kadangi prie jo vardo buvo kitų (žmonių) parašai, o pinigų skyrimo paskirtis neįvardijama. Šiuo metu tyrimas tęsiamas“, – aiškino A. Sytnykas.

Dėl nepakankamos Ukrainos pažangos kovojant su korupcija TVF metams atidėjo savo pagalbos išmoką šiai šaliai.

Trečiadienio proteste dalyvavęs provakarietiškų pažiūrų įstatymų leidėjas Serhijus Leščenka pastebėjo, kad „problema yra prezidento (Petro Porošenkos) administracija, kuri neturi politinės valios kovoti su korupcija“.

„Kasdien vyksta reformų šalininkų ir prezidento administracijos konfrontacijos“, – sakė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių