Kijevas iškvietė Vokietijos ambasadorių pasiaiškinti dėl savo pareiškimų

  • Teksto dydis:

Kijeve kilo skandalas dėl Vokietijos ambasadoriaus Ukrainoje pareiškimo, kad dabartinėmis sąlygomis įmanoma surengti rinkimus prorusiškų separatistų kontroliuojamame šalies rytiniame regione.

Ukrainos užsienio reikalų ministerija antradienį iškvietė Vokietijos ambasadorių Ernstą Reichelį, kad šis pasiaiškintų dėl savo pareiškimų apie galimybes surengti rinkimus Kijevo nekontroliuojamoje teritorijoje.

„Vokietijos ambasadorius buvo iškviestas į Ukrainos užsienio reikalų ministeriją, kad pateiktų pasiaiškinimą dėl savo pareiškimų per interviu leidiniui „RBK Ukraina“, – naujienų agentūrai „Interfax“ antradienį sakė ministerijos atstovai.

E.Reichelis anksčiau pareiškė, kad rinkimai vadinamajame Donbase gali būti surengti „net ten esant rusų kariams“.

„Žinoma, gana sunku įsivaizduoti vietos rinkimų organizavimą neužtikrinus saugumo. Tačiau esu įsitikinęs, kad tai nėra neįmanoma – viskas priklauso nuo sąlygų. Galiu pateikti pavyzdį iš istorijos. Paskutiniai parlamento rinkimai Rytų Vokietijoje, per kuriuos turėjo pasikeisti režimas, įvyko ten būnant sovietų pajėgų vakarinei grupei, o Vokietijos Demokratinėje Respublikoje – ten esant komunistų režimui. Tačiau tie rinkimai lėmė režimo pasikeitimą. Žinoma, nesakau, kad situacija Donbase yra tokia pati, tik noriu pasakyti, kad viskas priklauso nuo aplinkybių“, – sakė diplomatas.

Jis teigė, kad būtina „sudaryti tokias aplinkybes, kad būtų įmanomi rinkimai“.

„Koks gali būti rodiklis, kad rinkimai gali būti surengti? Žinoma, rinkimai turėtų vykti tokiomis sąlygomis, kurios atitinka Europos standartus. Būtent todėl saugumas ir kiti rinkimų proceso reikalavimai yra privaloma sąlyga. ... Tačiau rinkimai Donbase nebūtinai turi būti surengti tik tada, kai ten neliks jokių rusų karių, ar kai prie kiekvieno miesto administracijos bus iškelta Ukrainos vėliava“, – sakė E.Reichelis

Ukrainos užsienio reikalų ministras Pavlo Klimkinas sukritikavo Vokietijos ambasadoriaus pareiškimus ir sakė, kad rinkimų rengimas Kijevo nekontroliuojamose teritorijose būtų „farsas“.

Buvęs Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos vadovas bei prezidento patarėjas Volodymyras Horbulinas sakė, kad Vokietijos ambasadoriaus išvardytos sąlygos yra nepriimtinos.

„Manau, gerbiamas ambasadorius E.Reichelis bando primesti savo požiūrį Ukrainos visuomenei. Jis labai klysta. Mano nuomone, nei mūsų pareigūnai, nei mūsų visuomenė negali priimti sąlygų, kurias jis pasiūlė“, – sakė jis.

Po minėto interviu su ambasadoriumi grupė Ukrainos Aukščiausiosios Rados deputatų nusprendė protestuodami boikotuoti Vokietijos ir Ukrainos diplomatinių santykių atkūrimo 25-ųjų metinių šventę. Kai kurie deputatai netgi kaltino E.Reichelį „remiant Rusijos prezidento Vladimiro Putino politiką“ ir pareikalavo, kad diplomatas pasitrauktų iš savo pareigų.

Ukrainiečiai socialiniuose tinkluose aktyviai diskutuoja vokiškų prekių boikotavimo klausimu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
bijau,kad kievo fašistinė chunta,tuoj ir vokiečius užpuls ir pradės rėkt mus atakuoja,nes jau bundestago bobutę jau ant puoduko šikt mokina

tai

tai portretas
Salo herojam. Salo , vod.ka , haz i hema,roi herojam bėzplatno . Ką tie apgailėtini pravosekų nac/jai aiškina, tegu skolas pradeda atidavinėti :)))

jooo

jooo  portretas
Dejonės ilga ir stora vokietis ant parašos
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių