Veteranai nusivylę šiltėjančiais JAV santykiais su Kuba

  • Teksto dydis:

Kai Jungtinės Valstijos 1961 metais nesugebėjo nuversti tuomečio Kubos lyderio Fidelio Castro (Fidelio Kastro) per invaziją Kiaulių įlankoje, JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) remiami kubiečiai kovotojai sakė esantys smarkiai nusivylę.

Dabar judėjimo prieš F.Castro režimą veteranai sako esantys dar kartą išduoti ir smerkia JAV prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) sprendimą atnaujinti diplomatinius bei ekonominius ryšius su komunistų valdoma sala, kuri 50 metų buvo Vašingtono priešininkė per Šaltąjį karą.

„Kai buvo pasitraukta iš Kiaulių įlankos, liūdėjome. Dabar vėl jaučiamės apleisti, išduoti prezidento“, – sakė Kiaulių įlankos veteranų asociacijos vadovas Felixas Rodriguezas Mendigutia (Feliksas Rodrigesas Mendigutija), turėdamas omenyje B.Obamos sprendimą pereiti prie šiltesnių santykių su Havana.

Pagal CŽV planą slaptose JAV bazėse Nikaragvoje ir Gvatemaloje apmokytos kubiečių emigrantų pajėgos 1961 metų balandį buvo pasiųstos išsilaipinti Plaja Larchos ir Plaja Chirono paplūdimiuose už 250 kilometrų nuo Havanos – su misija nuversti F.Castro.

Ta operacija Jungtinėms Valstijoms baigėsi visiška nesėkme: po tris paras trukusių kruvinų kautynių žuvo 100 kovotojų, o dar apie tūkstantis buvo sučiupti.

Tos pajėgos buvo žinomos kaip 2506-oji brigada, o šis pavadinimas dabar neoficialiai taikomas Majamyje veikiančiam veteranų klubui vadovaujamam F.Rodriguezo Mendigutios. Ta asociacija įsikūrusi vadinamajame Mažosios Havanos rajone, kuriame gyvena didžiausia Jungtinėse Valstijose kubiečių imigrantų bendruomenė.

F.Rodriguezas Mendigutia sakė, kad jų pralaimėjimas 1961 metais buvo triuškinamas smūgis ir kad Jungtinės Valstijos trečiadienį priėmė klaidingą sprendimą atkurti ryšius su Kuba.

„Esame labai nusivylę“, – sakė 73 metų klubo vadovas, kuris teigia esantis vienas iš jauniausių tarp maždaug 800 tebegyvenančių 2506-osios brigados veteranų.

Jis peikė Vašingtoną, nusprendusį „susidraugauti su šalimis, kurią Valstybės departamentas laiko teroristine grėsme“.

„Iš tiesų tai veikia mus visus“, – pabrėžė F.Rodriguezas Mendigutia.

76 metų veteranas kovotojas Estebanas Bovo (Estebanas Bovas) irgi sakė esantis nusivylęs, tačiau nenustebęs.

„Amerikiečiai turi įprotį išduoti draugus ir palikti juos likimo valiai... Mes visi tai patyrėme – dabar esame prie to įpratę“, – teigė E.Bovo, kuris dalyvavo trijose 2506-osios brigados misijose kaip pilotas.

Majamyje pasigirdo daug piktų balsų, kai B.Obama paskelbė „naują skyrių“ JAV santykiuose su Kuba, o dešimtys žmonių Mažojoje Havanoje išėjo į gatves protestuoti prieš tokį suartėjimą.

Veteranai palaikė protestus, prisimindami kruvinus susirėmimus per invaziją Kiaulių įlankoje.

„Visi turime žuvusių draugų, šeimos narių – įkalintų, patyrusių smurtą. Kaip mes jaučiamės? – Nusivylę“, – sakė 93 metų Eugenio Rolando Martinezas (Euchenijus Rolandas Martinesas).

Jis sakė esantis „nustebintas“ prezidento pareiškimo.

„Pasaulis visiškai pasikeitė“, – skundėsi E.R.Martinezas, savo bičiulių giriamas kaip vienas iš įnirtingiausių kovotojų prieš F.Castro režimą.

Veteranai, nors ir nusivylę B.Obamos sprendimu, sakė turintys vilties, kad JAV Kongreso, kuriame nuo sausio visiškai dominuos respublikonai, užkirs kelią prezidento pažadui nutraukti prekybos embargą ir atidaryti Amerikos ambasadą Havanoje.

JAV ambasada Kuboje buvo uždaryta 1961 metais, nors ten tebeveikia didelė JAV interesų institucija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių