Kiaulių gripas – pasaulinio masto afera?

Apie tai, kad kiaulių gripas buvo farmacininkų išgalvota apgaulė, prabyla jau ne tik sąmokslo teoretikai.

Ragina pradėti tyrimą

Wolfgangas Wodargas, Europos Tarybos Parlamentinėje asamblėjoje vadovaujantis sveikatos apsaugos pakomisei, teigia, kad kiaulių gripo pandemija buvo melaginga. Ją paskelbti Pasaulio sveikatos organizaciją (PSO) esą privertė vaistų gamintojai, sumanę įbauginti žmones ir gerai pasipelnyti iš ligos, kuri iš tikrųjų nėra tokia pavojinga, kaip buvo kalbama.

Kilus visuotinei panikai, pasaulio valstybės iššvaistė milijonus vakcinoms nuo gripo.
W.Wodargas pateikė Europos Tarybai rezoliuciją, kurioje paragino ištirti vaistų gamintojų vaidmenį kurstant paniką dėl kiaulių gripo. Dokumentas bus svarstomas vėliau šį mėnesį.

Amžiaus skandalas

Didžioji Britanija šiuo metu bando atsikratyti beveik 1 mlrd. svarų sterlingų vertės vakcinų, užsakytų per patį panikos įkarštį. Tuomet Sveikatos departamentas prognozavo, kad nuo kiaulių gripo gali mirti 65 tūkst. žmonių. Vaistų nuo gripo pardavimas buvo supaprastintas, morgams liepta ruoštis dideliam antplūdžiui, netgi svarstyta galimybė pasitelkti kariuomenę, jeigu gyventojai kovodami dėl vaistų pradėtų kelti riaušes.

Tačiau kiaulių gripu Didžiojoje Britanijoje susirgo tik 5 tūkst. žmonių, ir tik 251 žmogus nuo šios ligos mirė.

Štai kodėl W.Wodargas kiaulių gripo pandemiją vadina didžiausiu šio amžiaus medicinos skandalu.

"Mes turėjome lengvą gripą ir melagingą pandemiją", - pareiškė jis. Pasak medicinos eksperto, ši pasaulinio masto afera buvo pradėta regzti prieš penkerius metus, kai kilo būgštavimų, jog mirtinas paukščių gripas gali virsti žmogaus.

Milijoniniai sandoriai

Panikos atmosfera privertė vyriausybes užsakyti kalnus pakuočių "Tamiflu" ir pasirašyti kontraktus dėl milijonų vakcinos dozių.

"Vyriausybės pasirašė kontraktus su vakcinos gamintojais, iš anksto garantavo užsakymą ir prisiėmė visą atsakomybę, - sąmokslo esmę atskleidė W.Wodargas. - Taigi vakcinų gamintojai gavo užtikrintą pelną, neprisiimdami jokios finansinės rizikos. Jie tik laukė, kol PSO pasakys "pandemija", ir kontraktai įsigalios."

Pasak W.Wodargo, vaistų gamintojai turėjo savo žmonių PSO ir kitose įtakingose organizacijose. Tai esą padėjo sušvelninti pandemijos apibrėžtį ir praėjusių metų birželį paskelbti pasaulinį ligos protrūkį.

"Kad įbruktų savo patentuotus vaistus ir vakcinas, farmacijos bendrovės spaudė mokslininkus ir valdžios institucijas kelti paniką, - įsitikinęs W.Wodargas. - Šios įmonės privertė vyriausybes padidinti išlaidas sveikatos apsaugai ir sukėlė pavojų milijonams sveikų žmonių savo vakcinomis, kurių šalutinis poveikis nebuvo iki galo ištirtas."

Interesų konfliktas

Jeigu Europos Taryba pradės tyrimą, galbūt paaiškės asmenys ir bendrovės, įsivėlusios į šią aferą.

Praėjusiais metais laikraštis "The Daily Mail" rašė, kad mokslininkas Roy Andersonas, kuris patarinėja Didžiosios Britanijos vyriausybei kiaulių gripo klausimais, taip pat užima vadovaujamą postą bendrovėje "GlaxoSmithKline" ir per metus gauna 116 tūkst. svarų sterlingų (444 tūkst. litų) atlyginimą.

"GlaxoSmithKline" gamina vaistus ir vakcinas nuo gripo. Laikoma, kad ši bendrovė viena labiausiai pasipelniusių iš kiaulių gripo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių