Kenijos teismas neleido uždaryti didžiausios pasaulyje pabėgėlių stovyklos

  • Teksto dydis:

Kenijos aukštasis teismas ketvirtadienį paskelbė negaliojančiu vyriausybės sprendimą uždaryti didžiausią pasaulyje Dadaabo pabėgėlių stovyklą ir išsiųsti somaliečius pabėgėlius namo.

„Vyriausybės sprendimas, konkrečiai nukreiptas prieš somaliečius pabėgėlius, yra grupės persekiojimo aktas; jis yra neteisėtas, diskriminacinis ir todėl – nekonstitucinis“, – paskelbė teisėjas Johnas Mativo (Džonas Mativas).

Nutartyje pabrėžiama, kad sprendimas uždaryti stovyklą buvo priimtas nepasikonsultavus su suinteresuotais žmonėmis, pažeidžiant Konstitucijoje įtvirtintą teisę į sąžiningą teisinį procesą.

„Iš to, kas pasakyta, išplaukia, kad sprendimas yra negaliojantis“, – sakė J.Mativo ir pridūrė, kad pabėgėlių išsiuntimas namo pažeistų Kenijos įsipareigojimus pagal tarptautinę teisę.

Vyriausybė dar gali apskųsti šią teismo nutartį.

Dadaabe gyvena apie 256 tūkst. žmonių, daugiausiai somaliečiai, per sieną patekę į Keniją, kai buvo priversti bėgti iš savo šalies, joje 1991-aisiais įsiplieskus pilietiniam karui.

Vyriausybė iš pradžių planavo Dabaabo stovyklą uždaryti lapkričio pabaigoje, tačiau Jungtinių Tautų pabėgėlių agentūros prašymu atidėjo sprendimo įgyvendinimą iki 2017-ųjų gegužės. Stovyklos uždarymas buvo atidėtas aidint kaltinimams, kad pabėgėliai prievarta išsiunčiami į Somalį.

Ketvirtadienį Aukštojo teismo paskelbta nutartis taip pat blokuoja vyriausybės sprendimą likviduoti Pabėgėlių reikalų departamentą.

Į teismą kreipėsi Kenijos nacionalinė žmogaus teisių komisija ir žmogaus teisių organizacija „Kituo Cha Sheria“. Jos abi kėlė klausimą dėl vyriausybės sprendimo uždaryti stovyklą ir išsiųsti pabėgėlius namo teisėtumo.

Pernai gegužę vyriausybės paskelbtas sprendimas saugumo sumetimais uždaryti pasienyje esančią didžiulę stovyklą buvo labai netikėtas pabėgėliams, pagalbos organizacijoms, JT ir Kenijos partnerėms Vakaruose.

2011 metais Kenija pasiuntė į kaimyninį Somalį savo karius. Nuo tada šalyje išpuolius dažnai rengia islamistų grupuotė „al Shabaab “, kuri yra tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ padalinys Rytų Afrikoje.

Vyriausybės teigimu, Dadaabo stovykla kelia grėsmę šalies saugumui, o joje gyvenantys somaliečiai islamistai suplanavo „al Shabaab “ įvykdytas atakas Nairobio prekybos centre „Westgate“ 2013 metais bei Garisos universitete 2015-aisiais. Tačiau ji nepateikė jokių įrodymų šiems kaltinimams pagrįsti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių