Kenija priims naują Konstituciją

Kenijoje trečiadienį vykusiame referendume rinkėjai pritarė naujai, labiau demokratinei šalies Konstitucijai.

Tai ketvirtadienį paskelbė šio dokumento šalininkų stovykla, remdamasi duomenimis, gautais suskaičiavus daugiau nei du trečdalius balsų.

"Mūsų pergalė, kurią greitai patvirtins laikina nepriklausoma rinkimų komisija (IIEC), yra visų Kenijos gyventojų, visų visuomenės sluoksnių keniečių pergalė", - sakė energetikos ministras Kiraitu Murungi, aktyviai dalyvavęs kampanijoje už naujosios konstitucijos patvirtinimą.

"Drąsūs Kenijos žmonės griausmingai pareiškė savo nuomonę, mes patvirtiname šį ryžtingą visų Kenijos žmonių gestą", - sakė jis žurnalistams.

Remiantis negalutiniais rezultatais, kurie dar apdorojami nacionaliniame skaičiavimo centre, už naująją Konstituciją pasisakė daugiau nei 5 mln. rinkėjų (du trečdaliai visų suskaičiuotų balsų).

Kenijoje yra iš viso 12,4 mln. registruotų rinkėjų. Aktyvumas trečiadienio referendume, pareigūnų vertinimais, siekė apie 70 proc., o tai reiškia, kad naujosios Konstitucijos šalininkams pergalei iškovoti reikėjo užsitikrinti maždaug 4,3 mln. balsų.

IIEC kol kas oficialiai nepaskelbė Konstitucijos šalininkų stovyklos pergalės ir galutinius rezultatus praneš tik suskaičiavusi visus balsus.

Viliamasi, kad naujos Konstitucijos priėmimas neleis ateityje pasikartoti kruviniems tarpgentiniams konfliktams, kokie kilo po ginčijamų 2007 metų rinkimų. Ši smurto banga nusinešė 1 300 gyvybių ir nustūmė maždaug 40 mln. gyventojų turinčią šalį prie anarchijos slenksčio.

Naujoji Konstitucija turi padėti kovoti su korupcija, politine protekcija, žemių grobimu ir tribalizmu, kurie alina Keniją nuo tada, kai šalis 1963 metais tapo nepriklausoma.
Konstitucijoje numatyta labiau suvaržyti prezidento galias, perduoti daugiau įgaliojimų vietos valdžios institucijoms ir užtikrinti daugiau pilietinių laisvių.

Ankstesnis mėginimas 2005 metais referendume priimti naują Konstituciją buvo nesėkmingas.


Šiame straipsnyje: Kenijanauja Konstitucija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių