Skandalų persekiojama Pietų Korėjos prezidentė pasiruošusi atsistatydinti

  • Teksto dydis:

Skandalų persekiojama Pietų Korėjos prezidentė Park Geun-hye (Pak Gjunhė) antradienį pareiškė esanti pasiruošusi atsistatydinti ir leisianti parlamentui nulemti valstybės vadovės likimą.

„Paliksiu savo išėjimo klausimą, taip pat ir (galimą) mano kadencijos sutrumpinimą, spręsti Nacionalinei asamblėjai“, sakoma tiesiogiai televizijos transliuotoje prezidentės kalboje.

„Kai įstatymų leidėjai parengs priemones perduoti valdžią, kiek įmanoma sumažinančias bet kokį valdžios vakuumą ir valdymo sumaištį, aš atsistatydinsiu“, sakė ji, tačiau daugiau detalių nenurodė.

Tačiau oponentai savo ruožtu pareiškė, kad šis pranešimas yra taktika, skirta sutrukdyti opozicijos valdomo parlamento pastangoms nušalinti Park Geun-hye dėl skandalo, kuriame jos slaptai patikėtinei Choi Soon-sil jau buvo pateikti kaltinimai sukčiavimu ir piktnaudžiavimu valdžia.

Keli valdančiosios partijos nariai parėmė trijų pagrindinių opozicinių partijų norą pateikti pasiūlymą dėl prezidentės nušalinimo jau penktadienį.

Jei parlamentas priims šį pasiūlymą, Park Geun-Hye nedelsiant būtų nušalinta nuo pareigų, o jos premjeras taptų laikinu administracijos vadovu.

Konstitucinis teismas gali iki pusės metų svarstyti, kol nuspręstų, ar pritarti lyderės atstatydinimui.

„Prezidentės pranešimui trūko nuoširdžios atgailos. Žmonės nori jos atsistatydinimo tuojau pat“, sakoma pagrindinės opozicinės Demokratų partijos pranešime.

„Ji negali toliau tempti laiko ir permesti kamuolį parlamento teismui. Darysime spaudimą, kad jai būtų surengta apkalta”, – pridūrė demokratai.

Tuo tarpu pačios prezidentės partija „Saenuri“ antradienį pasveikino jos pareiškimą ir paragino opozicines partijas atidėti apkaltos teikimą.

„Tai buvo mano kaltė“

Pastarąjį mėnesį kas savaitę kilo didžiulių protestų, o šeštadienį, nepaisydami šalčio, Seule susirinko beveik 1,5 mln. žmonių, reikalavusių prezidentės atsistatydinimo, nurodė organizatoriai.

Iš pareigų pasitraukė Park Geun-hye teisingumo ministras, ir netgi ištikimi jos rėmėjai iš prezidentės partijos prisijungė prie raginimų atsistatydinti.

Tačiau šalies lyderė per jau trečiąjį savo viešą atsiprašymą dėl skandalo pabandė atsiriboti nuo Choi Soon-sil, kuri galimai naudojosi savo ryšiais su prezidente, kad gautų daugiau kaip 60 mln. dolerių (56,7 mln. eurų) „aukų“ iš tokių garsių firmų kaip „Samsung“ ir „Hyundai“.

„Aš rėmiau tuos projektus nuoširdžiai tikėdama, kad jie buvo naudingi visuomenei ir tautai. Negavau jokios asmeninės naudos“, – nurodė Park Geun-hye.

„Bet tai buvo mano kaltė, kad nesugebėjau suvaldyti savo asmeninių ryšių (su Choi Soon-sil ir jos bendrininkais)“, – pridūrė ji.

60-metė Choi Soon-sil taip pat kaltinama kišimusi į vyriausybės reikalus, nors neužėmė jokio oficialaus posto.

Park Geun-hye pažadėjo dalyvauti teisminiame tyrime, taip pat ir atskirame tyrime, kurį vykdys nepriklausomas specialusis prokuroras, paskirtas parlamento.

Tačiau ji atsitraukė, o jos advokatas atmetė ištisą virtinę prokurorų prašymų, kad prezidentė galėtų dalyvauti apklausoje.

Jos reitingai nukrito iki rekordiškai žemo lygio pareigas einančiam valstybės vadovui, o jos aukščiausio lygio patarėjai bei kai kurios galingiausios Pietų Korėjos įmonės yra įsipainiojusios į vis besiplečiantį skandalą.

Praėjusią savaitę valstybės prokurorai vykdė reidus SK, „Lotte“ ir „Samsung“ būstinėse bei finansų ministerijos bei valstybinio pensijų fondo biuruose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių