Kazachstane vyksta prezidento rinkimai, tikimasi N. Nazarbajevo pergalės

  • Teksto dydis:

Daug energijos išteklių turinčiame Kazachstane sekmadienį vyksta prezidento rinkimai, per kuriuos beveik neabejotinai bus perrinktas dabartinis 74 metų šalies autoritariškas lyderis Nursultanas Nazarbajevas.

Balsavimas daugiau kaip 9 tūkst. rinkimų apylinkių visoje šalyje prasidėjo 1 val. Grinvičo (4 val. Lietuvos) laiku ir tęsis iki 14 val. Grinvičo (17 val. Lietuvos) laiku, nurodo šalies Centrinė rinkimų komisija.

Beveik niekas neabejoja, kad šiuos rinkimus vėl laimės N.Nazarbajevas, kuris valdyti šią Centrinės Azijos šalį pradėjo dar prieš paskelbiant jos nepriklausomybę 1991 metais. Jei jis bus perrinktas dar vienai penkerių metų kadencijai, prie šalies vairo jis bus praleidęs jau tris dešimtmečius.

Į pakraščius nustumti jo oponentai šiems rinkimams savų kandidatų nepasiūlė, bet N. Nazarbajevas turi du kitus varžovus, kurie didžia dalimi laikomi provyriausybinėmis figūromis.

Buvęs vienos iš provincijų pareigūnas, 68 metų Turgunas Syzdykovas, dalyvavęs kampanijoje prieš globalizaciją ir rengiantis protestus prieš Holivudą, mėsainius ir kompiuterinius žaidimus, atstovauja Kazachstano komunistų liaudies partijai.

63 metų Abelgazis Kusainovas, užėmęs kelis svarbius vyriausybės postus ir šiuo metu vadovaujantis Nacionalinei prekybos profsąjungų federacijai, rinkimuose dalyvauja kaip nepriklausomas kandidatas, kai surengė vieną kampaniją, skirtą Kazachstano aplinkosaugos problemoms.

„Tai ne rinkimai, tai perrinkimas“, - naujienų agentūrai AFP sakė Dosymas Saptajevas, vadovaujantis Kazachstano rizikų įvertinimo grupei – Almatos mieste įsikūrusiai mokslinių tyrimų organizacijai.

„Šio įvykio svarba nėra didesnė už faktą, kad tai gali būti paskutinis Nazarbajevo kartas“, - pridūrė jis.

Antradienį paskelbta „Ipsos MORI“ apklausa parodė, kad 91 proc. Kazachstano gyventojų yra patenkinti į aštuntą dešimtį metų įžengusio diktatoriaus valdymu.

Nors N. Nazarbajevas niekada nėra užsiminęs apie savo įpėdinį, kovo mėnesį per vieną susitikimą su piliečiais jis buvo išreiškęs savo nenorą dalyvauti balandžio 26 dienos rinkimuose. Tačiau jau kitą savaitę vis dėlto paskelbė, kad balotiruosis.

63 metų buvusi buhalterė Tamara, ruošdamasi sostinėje atiduoti savo balsą, naujienų agentūrai AFP sakė, kad balsuos už N.Nazarbajevą.

„Be jokių rūpesčių gaunu savo pensiją. Jos pakanka pragyvenimui“, - teigė ji.

„Pažiūri televiziją, ypač apie krizę Ukrainoje, atrodo, kad pasaulis ruošiasi karui. Nazarbajevas yra politikas, kuris visuomet yra stabilumo pusėje“, - sakė ji.

Didžiulę teritoriją užimančioje šalyje, kuri ribojasi tiek su Rusija, tiek su Kinija, balsavimo teisę turi daugiau kaip 9,5 mln. žmonių.

Kazachstane kol kas dar nebuvo surengta rinkimų, kuriuos tarptautiniai stebėtojai būtų pripažinę laisvais ir sąžiningais.

2011 metų rinkimus N.Nazarbajevas laimėjo surinkęs 95,5 proc. balsų. Šio sekmadienio rinkimai, vykstantys vienais metais anksčiau, negu turėtų, yra jau penktieji, kuriuose jis dalyvauja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių