Katalonijoje mitinge už nepriklausomybę dalyvaus šimtai tūkstančių žmonių

  • Teksto dydis:

Šimtai tūkstančių katalonų pirmadienį turi dalyvauti mitinge už savo regiono atsiskyrimą nuo Ispanijos ir taip pademonstruoti jėgą likus trims savaitėms iki Madrido uždrausto nepriklausomybės referendumo.

Beveik 400 tūkst. žmonių pasirašė dalyvausiantys demonstracijoje Barselonoje, kuri rengiama intensyvėjant šios turtingos, Ispanijos šiaurės rytuose esančios provincijos ir centrinės vyriausybės kovai.

Protestas sutampa su Katalonijos diena („Diada“), kai minimas Barselonos kritimas 1714 metų Ispanijos įpėdinystės kare ir regiono institucijų bei laisvių praradimas.

Mitingas prasidės 17 val. 14 min. (18 val. 14 min. Lietuvos laiku); laikas simbolizuoja 1714 metus.

Separatistai šia regiono diena nepriklausomybės reikalui stumti naudojasi nuo 2012 metų, bet Katalonijos prezidentas, nepriklausomybės šalininkas Carlesas Puigdemont'as (Karlesas Pudžemonas) sakė, kad šiemet „Diada“ yra „labai svarbi“.

„Tai diena pareikšti savo, kaip tautos, valią, prisiminti praeitį, iš kur atėjome, ir, taip pat, žvelgti į ateitį“, – pabrėžė jis mitingo išvakarėse sakydamas kalbą, kurią transliavo Katalonijos televizija.

„Ateitį, kurią turime savo rankose ir dėl kurios tikrai greitai demokratiškai nuspręsime“, – pridūrė jis.

Vienpusiška „Diada“

Nepriklausomybės priešininkai skundėsi, kad visiems katalonams skirtą dieną užgrobė separatistai, ypač – šiais metais, prieš spalio 1 dieną planuojamą referendumą dėl nepriklausomybės.

„Šiandienos protesto tema yra „Taip“ diena“, – Ispanijos televizijai sakė Ines Arrimadas (Ines Arimadas), Katalonijos nepriklausomybei nepritariančios partijos „Ciudadanos“ lyderė regione.

„Taip“ reiškia atsakymą, kurį separatistai pateiks per referendumą, paklausti, ar nori, kad jų regionas būtų nepriklausomas.

„Tai reiškia, kad visi mes, kurie nepritariame nepriklausomybei, negalime dalyvauti“, – sakė I.Arrimadas.

Ispanijos premjeras Mariano Rajoy (Marianas Rachojus), kurio konservatorių vyriausybė kategoriškai nepritaria referendumui, palinkėjo Katalonijai „geros dienos“ ir ragino, kad ši diena būtų „laisvės, sugyvenimo ir pagarbos visiems katalonams „Diada“.

Organizatoriai užsakė maždaug 1,8 tūkst. autobusų, kuriais žmonės bus vežami į mitingą Barselonoje.

Demonstrantai, susirinkę Grasijos kelyje ir Aragono gatvėje Barselonos centre, suformuos didžiulį „X“ – ženklo, kurį katalonai per referendumą parašys savo balsalapiuose, simbolį.

Jei referendumą laimės „Taip“ stovykla, Katalonijos vyriausybė žada per 48 valandas paskelbti nepriklausomybę ir pradėti kurti suverenią valstybę.

Ispanijos centrinė vyriausybė žada blokuoti referendumą, tad nepriklausomybės šalininkų stovykla trokšta pademonstruoti, kad gali sutelkti savo pajėgas, ypač – po praėjusių metų „Diados“, kai žmonių renginiuose dalyvavo mažiau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

aha

aha portretas
Visus kataloniskus separatistus nuskandinti srutu duobeje.

...

... portretas
Kai mes Nepriklausomybės siekėm mus Pasaulis palaikė, tai dabar ir mums reikia katalonus palaikyt.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių