Katalonijoje gyvenimas prasidės anksčiau

Ispanija yra vėliausiai Europoje vakarieniaujanti, todėl mažiausiai mieganti šalis. Ispanai jau seniai skundžiasi, kad jų dienotvarkė smarkiai skiriasi nuo kitų Europos šalių – darbas prasideda ir baigiasi vėlai, pietų pertrauka trunka 2–3 valandas, o vaikai išbūna mokykloje net iki 17 val., praneša LRT RADIJAS apžvelgdamas Ispanijos verslo naujienas.

Ir štai dabar Katalonijos vyriausybė jau rimtai pasiryžo sueuropėti. „Iki 2018 m. Katalonijoje bus įvesta tvarkaraščių reforma“, – neseniai paskelbė Katalonijos premjero patarėja Neus Munte. Pasak patarėjos, dabartinis katalonų gyvenimo būdas yra tiesiog pavojingas sveikatai.

Reforma prasidės nuo administracijos darbuotojų, kurie darbą jau ateinančiais metais baigs anksčiau. Prie jų vėliau turėtų prisijungti ir privatūs verslininkai – parduotuvės duris užvers ne 20–20:30 val., o 19 val. vakare.

Vaikai iš mokyklos grįš anksčiau – apie 16 val. Vyriausybė žada paankstinti net populiariausias televizijos laidas. Tikslas – kad katalonai 23 val. jau sapnuotų saldžius sapnus, ilgiau ilsėtųsi ir būtų laimingesni. 

Tęsiasi žaliojo aukso sezonas

„Žaliasis auksas“ – taip ispanai apibūdina Viduržemio regiono gastronomijoje paplitusį šaltai spaustą alyvuogių aliejų. Įpusėjus rudeniui, Ispanijos gyvenvietėse įsikūrusiuose kooperatyvuose alyvuogių spaustuvės nusidažo sodria žalia spalva ir ore pasklinda aitrokas gyvas grynų alyvuogių sulčių aromatas. Prasideda alyvuogių derliaus rinkimo ir aliejaus spaudimo metas.

Alyvuogių aliejus Iberijos pusiasalyje vartojamas jau ištisus tūkstančius metų. Jį XI a. pr. Kristų atvežė finikiečiai. Romos imperijos gyventojai vartojo alyvuogių aliejų savo virtuvėje, tik imperija sugriuvo, o aliejus išliko.

Ispanija pirmauja pasaulinėje aliejaus rinkoje ir yra daugiausia alyvuogių aliejaus eksportuojanti šalis. Čia alyvmedžiai auginami  2,5 mln. hektarų plote. Šalyje  pagaminama daugiau nei 1 mln. tonų aliejaus per metus.

Alyvuogių aliejaus skonis ir spalva priklauso nuo alyvuogių rūšies, dirvožemio ir klimato. Pietų Ispanijoje esantis Andalūzijos regionas – alyvuogių aliejus karalius. Čia pagaminama 85 proc. visos Ispanijos produkcijos. Andalūzijos aliejai dažniausiai yra ryškiai žali ir aštresni nei, sakykim, kataloniškieji.

Nuo spalio pabaigos iki sausio vidurio pietų ir rytinės Ispanijos gyvenvietėse sunkvežimiai veža tik ką nuskintas alyvuoges į miestelių kooperatyvus, kur jos spaudžiamos mechaniniu būdu. Taip gaunamas ypač tyras „extra virgen“ alyvuogių aliejus. Ši etiketė reiškia, kad alyvuogės buvo puikios kokybės ir aliejus yra išspaustas šaltuoju būdu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių