Kariniai vaikų darželiai Taivane: jūrų pėstininkų įgūdžiai ikimokyklinukams

  • Teksto dydis:

Vaikų darželyje "Albert Kindergarten" (Taičiungas, Taivanas), 3-6 m. vaikai vilki maskuojamų spalvų karines uniformas ir atlieka privalomus pratimus, kurių programa sudaryta pagal jūrų pėstininkų programą. Į šį darželį savo vaikus leidžiantys tėvai viliasi, kad užsiėmimai užgrūdins jų atžalas ir paruoš gyvenimo sunkumams. Tačiau kariniai darželiai ir kritikuojami: vaikai pernelyg spaudžiami, be to, gali patirti traumų.

Vieną ar dvi valandas per dieną vaikai suguža į Taičungo "Albert Kindergarten" darželį atlikinėti aibę fizinių pratimų. Darželio direktorė Fong Yun įsitikinusi, kad taivaniečių vaikams stinga pasitikėjimo savimi, tad jau daugiau nei 10 metų kartu su pediatrijos profesoriumi Čenu Yi-šinu (Chen Yi-hsin) plėtoja specialią ugdymo programą, kurioje mokoma karinių įgūdžių ir gimnastikos pagrindų – kad vaikai sustiprėtų fiziškai ir psichologiškai.

F. Youn įsitikinusi, kad tokios treniruotės padeda jos auklėtiniams sėkmingiau susidoroti su tokiais iššūkiais kaip egzaminai koledže, darbo paieška ar net santuoka. Panašu, kad jos nuostatoms yra linkę pritarti nemaža dalis Taivano tėvų: visos grupės kariniame darželyje pilnos. Tėvai nesibodi savo vaikus čia vežti net ir tada, kai kelionė į vieną pusę trunka 0,5 val.

Vaikai laipioja sienelėmis ir kopėtėlėmis, išmoksta stovėti ant rankų, šokinėti kūlvirsčia ir daugybės kitų pratimų, kuriuos kartais sunku atlikti net ir šilto bei šalto mačiusiam desantininkui. Kad gautų darželio baigimo sertifikatą, vaikai turi įrodyti, jog įvaldė programą – jie laiko specialius fizinius testus.

Daugelis karinį Taičungo darželį lankančių vaikų fizines pratybas mėgsta ir didžiuodamiesi demonstruoja savo "trofėjus" – mėlynes, nubrozdinimus, gumbus. Tiesa, kai kurios švietimo organizacijos išreiškė abejones vaikų karinėmis programomis ir jose taikomais ugdymo metodais. Baiminamasi, kad pernelyg intensyvios fizinės treniruotės gali sutrikdyti vaikų raidą ir kelti traumų grėsmę. Vis dėlto F. Yun teigia, kad kariniai pratimai grūdina vaikus tiek fiziškai, tiek psichologiškai, o grėsmių susižeisti vaikams nekyla, nes programą vykdo profesionalūs instruktoriai.

Kinijoje ir kitose Pietryčių Azijos šalyse konkurencija ir lenktyniavimas yra itin paplitęs reiškinys. Tėvai pasiryžę imtis bet kokių priemonių, kad tik jų vaikai konkurencinėje kovoje už būvį pranašumų įgytų kaip įmanoma anksčiau. Visuomenėje, kurioje nepaliekama vietos klaidoms, jaunoji karta mokosi, kaip įveikti kliūtis. "Albert Kindergarten" – ne vienintelis tokio pobūdžio darželis. Ne mažiau garsi ikimokyklinio ugdymo įstaiga – "Walking School", kurion surenkami vadinamieji rizikos grupės vaikai: neklaužados, iš mokyklų pašalinti vaikai ir pan. Mokykloje elgesio problemų turintys vaikai išauklėjami atsakingais piliečiais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

lietuvis

lietuvis portretas
vaikai turi gyventi vaikiska gyvenima jis labai trumpas kad pradet nuo kareiviskos rutinos
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių