K.Annanas: Sirijos konfliktas turi baigtis po savaitės

Jungtinių Tautų ir Arabų Lygos pasiuntinys Kofi Annanas (Kofis Ananas) pareiškė, kad Sirijos kariuomenė ir sukilėliai, konfliktuojantys ištisus metus, per kuriuos žuvo tūkstančiai žmonių, turi nutraukti smurtą iki balandžio 12 dienos 6 valandos ryto Sirijos laiku; jeigu Sirijos vyriausybė laikysis jau sutarto termino - balandžio 10 dieną nutildys savo ginklus.

Kalbėdamas vaizdo ryšiu iš Ženevos K.Annanas 193 valstybių JT Generalinei Asamblėjai sakė raginąs Sirijos „vyriausybę ir opozicijos vadus duoti aiškius nurodymus, kad ši žinia pasiektų visus šalyje - kiekvieną kovotoją ir kareivį konkrečioje vietoje“.

„Mes turime nutildyti tankus, sraigtasparnius, minosvaidžius, šautuvus, nutraukti bet kurį smurtą - lytinę prievartą, kankinimus, egzekucijas, žmonių grobimus, namų griovimus, prievartinį iškeldinimą ir kitokį neleistiną elgesį, taip pat ir su vaikais“, - sakė jis.

Prieš K.Annano kreipimąsi į Asamblėją 15 narių Saugumo Taryba dar padidino spaudimą Sirijai, vieningai pritardama vadinamajam „prezidentų pareiškimui“, kuriuo patvirtinamas kitos savaitės terminas bei perspėjamas Damaskas, jog bus imtasi „kitų veiksmų“, jeigu Sirija nesilaikys termino, kurį Sirija yra viešai priėmusi.

„Saugumo Taryba ragina Sirijos vyriausybę skubiai ir regimai vykdyti savo įsipareigojimus...: a) sustabdyti kariuomenės judėjimą gyvenamųjų centrų link, b) liautis naudojus sunkiąją ginkluotę tokiuose centruose, ir c) pradėti sutelktų karinių pajėgų atitraukimą iš gyvenamųjų centrų ir teritorijų aplink juos “, - sakoma pareiškime.

Saugumo Taryba taip pat ragina Damaską „įvykdyti visa tai visa apimtimi ne vėliau kaip iki 2012 metų balandžio 10 dienos“.

Ankstesniame pareiškimo projekte buvęs žodis „reikalauja“ galutiniame variante pakeistas į „ragina“.

Pareiškime minimas ir antrasis terminas, kuris taikomas ir opozicijai: “Saugumo Taryba ragina visas (konflikto) šalis, taip pat ir opoziciją, nutraukti ginkluotą smurtą visomis jo formomis per 48 valandas, Sirijos vyriausybei visiškai įvykdžius punktus „a“, „b“ ir „c“.

K.Annanas aiškiai nurodė, kad antrasis terminas ginklams nutildyti įsigalios balandžio 12 dienos 6 val. ryto Sirijos laiku (7 val. Lietuvos laiku).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių