Kanados ministras smerkia vykdytą žurnalistų sekimą

  • Teksto dydis:

Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau (Džastinas Triudo) ketvirtadienį tvirtai pasisakė už šalies spaudos laisvę ir sakė, kad svarstys griežtesnes apsaugos priemones, paaiškėjus, kad policija šnipinėjo mažiausiai aštuonis žurnalistus.

Pasak J. Trudeau, kanadiečiai yra teisingai susirūpinę paaiškėjus, kad Monrealio ir Kvebeko provincijos policija sekė kelių naujienų organizacijų reporterių bendravimą ir judėjimą.

„(Tai) kelia susirūpinimą visiems kanadiečiams, nes spaudos laisvė ne tik svarbi – ji yra viena pagrindinių laisvos demokratijos, laisvos visuomenės apsaugos priemonių“, – sakė jis.

Pirmadienį laikraščio „La Presse“ žurnalistas Patrickas Lagace (Patrikas Lagasė) sakė sužinojęs, kad policija sekė jo žinutes ir judėjimą per jo išmaniojo telefono GPS.

Policiją domino šio reporterio kontaktus, jo šaltinių galbūt turima informacija apie nebaigtas bylas. Be to, pareigūnai siekė išsiaiškinti, kas iš policijos darbuotojų perduoda konfidencialią informaciją žiniasklaidai.

Žurnalistas buvo sekamas su teismo leidimu: policija gavo ne mažiau kaip 24 orderius šnipinėti P. Lagace.

Šią savaitę panašių kaltinimų pareiškė ir kiti.

Tai išprovokavo griežtus pareigūnų, spaudos laisvės gynėjų ir žiniasklaidos protestus. Viena redaktorių grupė antradienį paskelbė atvirą laišką, kuriame ragina vyriausybę ginti žurnalistų teisę apsaugoti savo šaltinių tapatybę.

J. Trudeau sakė, kad kalbėjosi su Kanados federalinės policijos ir žvalgybos tarnybos vadovais, ir buvo patikintas, kad „federaliniu lygiu nevyksta jokių tokio pobūdžio dalykų“.

„Turime griežtas taisykles (prieš žurnalistų šnipinėjimą), o šiu atveju buvau dar kartą patikintas, kad jų laikomasi“, – sakė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Apgailėtinas nabagėlis negali nurimti

Apgailėtinas nabagėlis negali nurimti portretas
vis kiša savo trigrašį nė į savo reikalus.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių