Kanada keičia šalies imigracijos politiką

Kanada peržiūri savo imigracijos politiką. Parlamentas priėmė prieštaringai vertinamą įstatymą, kuriuo sugriežtino sąlygas Kanadoje ieškantiems prieglobsčio.

Įstatymo kritikai sako, kad taip vyriausybė nusisuko nuo labiausiai pažeidžiamo žmonių sluoksnio.

Naujas imigracijos ir pabėgėlių apsaugos įstatymas žemuosiuose rūmuose priimtas konservatorių iniciatyva. Partijos lyderiai sako, kad taip jie vykdo pažadus rinkėjams ir siekia teisinėmis priemonėmis kovoti su tokiais imigrantais, kurie Kanadą laiko durų kilimėliu. Esą daug atvykėlių apsimeta pabėgėliais, suklastoja prieglobsčio dokumentus ir piktnaudžiaudami įstatymų spragomis, kelia sumaištį visuomenėje.

„Tik visiškas kvailys nesuprastų, kad mūsų prieglobsčio suteikimo sistema yra žlugusi“, – tvirtina Kanados imigracijos ministras Jasonas Kenney.

Naujas įstatymas leis iki metų sulaikyti prieglobsčio Kanadoje prašančius asmenis, kurie atvykę nepateiks savo identifikacijos. Vyriausybė įtariamus sukčius galės sulaikyti ir paleisti savo nuožiūra, be jokio teisinio nagrinėjimo.

Sulaikytieji bus laikomi tol, kol valdžia patvirtins jų pabėgėlių statusą ir leis apsigyventi Kanadoje arba deportuos iš šalies. Išduoti leidimą gyventi pabėgėliui užtruks nuo pusantro iki septynių mėnesių. O patys pabėgėliai bus skirstomi į saugius ir nesaugius pagal tai, iš kokios šalies atvyko.

Įstatymo kritikai teigia, kad tokia tvarka dar labiau pablogins pažeidžiamiausių gyventojų padėtį.

„Labai liūdna, kad šis įstatymas buvo priimtas. Jis paveiks daugybės imigrantų teises“, – teigia Kanados imigrantas Jose Fugueroa.

Įstatymą dar turės patvirtinti aukštieji parlamento rūmai – Senatas. Tačiau konservatoriai ten taip pat turi daugumą, todėl kliūčių kilti neturėtų. Kanada gana dažnai sulaukia kritikos dėl selektyvios imigracijos politikos. Esą šioje šalyje laukiami tik tam tikrų profesijų, tautybių ir sluoksnių žmonės.


Šiame straipsnyje: Kanadaimigracija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių