Kaltinimais pasipiktinusi Malaizija iškvietė Šiaurės Korėjos ambasadorių

  • Teksto dydis:

Malaizija pirmadienį iškvietė Šiaurės Korėjos ambasadorių pareikšti pasipiktinimo dėl Pchenjano pažertų kaltinimų Kvala Lumpūrui, susijusių su Šiaurės Korėjos lyderio netikro brolio nužudymo tyrimu.

Penki asmenys iš Šiaurės Korėjos yra įtariami dėl praėjusią savaitę oro uoste įvykdyto Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno (Kim Čen Uno) vyresnio brolio Kim Jong Namo (Kim Čen Namo) nužudymo.

Tai itin papiktino Pchenjaną, kuris apkaltino Kvala Lumpūrą, kad jis susimokė su „priešiškomis jėgomis“, kad būtų pakenkta Šiaurės Korėjos reputacijai.

Malaizija atšaukė savo pasiuntinį iš Pchenjano konsultacijoms ir taip pat iškvietė Šiaurės Korėjos ambasadorių Kvala Lumpūre, kuriam pareiškė, kad jo išsakyti kaltinimai „neturi jokio pagrindo“, rašoma Užsienio reikalų ministerijos išplatintame pareiškime.

„Ministerija pabrėžė, kad mirtis neaiškiomis aplinkybėmis įvyko Malaizijos teritorijoje, todėl tai yra Malaizijos vyriausybės atsakomybė atlikti tyrimą mirties priežasčiai nustatyti“, – pabrėžiama pareiškime.

Diplomatinis kivirčas kilo, kai Malaizijos policija atsisakė patenkinti Šiaurės Korėjos diplomatų reikalavimus perduoti Kim Jong Namo, kuris, kaip įtariama, buvo nunuodytas Kvala Lumpūro tarptautiniame oro uoste, kūną.

Šiaurės Korėjos ambasadorius Kang Cholas (Kang Čolas) praėjusią savaitę prie morgo, kur laikomas Kim Jong Namo kūnas, pareiškė žurnalistams, kad Malaizija yra spaudžiama Pietų Korėjos, siekiančios apjuodinti savo šiaurinę kaimynę.

Seulas pareiškė, kad už nusikaltimą yra atsakinga Šiaurės Korėja, kurios lyderis Kim Jong Unas esą įsakė nužudyti savo vyresnįjį brolį. Pietų Korėjos teigimu, 2012 metais Kim Jong Namą jau buvo mėginta nužudyti po to, kai jis sukritikavo Pchenjano režimą.

„Malaizijos vyriausybė labai rimtai žiūri į bet kokius nepagrįstus mėginimus suteršti jos reputaciją“, – rašoma Malaizijos URM pareiškime, išplatintame po Šiaurės korėjos ambasadoriaus susitikimo su generalinio sekretoriaus pavaduotoju dvišaliams santykiams Raja Nushirwanu Zainalu Abidinu (Radža Nuširvanu Zainalu Abidinu).

Malaizijos ambasadorius Pchenjane taip pat buvo atšauktas į Kvala Lumpūrą konsultacijoms, rašoma ministerijos pareiškime.

Policija sekmadienį pranešė mananti, kad nužudyme dalyvavo penki asmenys iš Šiaurės Korėjos, iš kurių keturi žmogžudystės dieną paspruko iš šalies.

Pareigūnai jau sulaikė vieną Kvala Lumpūre gyvenantį šiaurės korėjietį, indonezietę ir jos vaikiną iš Malaizijos, taip pat vieną vietnamietę.

Policija ieško dar trijų asmenų iš Šiaurės Korėjos, kuriuos norima apklausti.

Kim Jong Namas buvo nužudytas praėjusią savaitę, kai ruošėsi lipti į lėktuvą skrydžiui į Makao, kur pastaraisiais metais gyveno. Malaizijos policija sako, kad prie 45 metų vyro prišoko dvi moterys ir papurškė jam į veidą kažkokio skysčio.

Kim Jong Namą ištiko priepuolis ir jis mirė vežamas į ligoninę.

Pirmadienį Kang Cholas pareiškė, kad Pchenjanas negali pasitikėti Malaizijos policijos atliekamu nužudymo tyrimu ir ragino atlikti bendrą tyrimą.

„Po šio incidento praėjo septynios dienos, bet nėra jokių aiškių įrodymų, kokia buvo mirties priežastis. Šiuo metu negalime pasitikėti Malaizijos policijos tyrimu“, – žurnalistams sakė ambasadorius, nors jokios tyrėjų išvados dar nėra paskelbtos.

„Malaizijos policijos tyrimo tikslas – ne išaiškinti mirties priežastį ir ieškoti įtariamojo. Tai daroma siekiant politinio tikslo“, – pridūrė Kang Cholas.

Diplomatas skundėsi, kad policija „susiejo įtarimus su mumis“, ir paragino Malaiziją bei tarptautinę bendruomenę bendradarbiauti su Šiaurės Korėja, kad būtų atliktas bendras tyrimas.

Anksčiau Kim Jong Namas laikytas tikėtinu savo velionio tėvo Kim Jong Ilo (Kim Čen Iro) įpėdiniu.

Tačiau po Kim Jong Ilo mirties 2011-aisiais valdžia atiteko Kim Jong Namo netikram broliui Kim Jong Unui.

Kim Jong Uno režimas valymais ir egzekucijomis stengiasi sustiprinti savo valdžią augant tarptautiniam spaudimui dėl jo šalies branduolinės ir raketų programų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių