Rusija atsisakė paleisti kalinamą „Pussy Riot“ narę (atnaujinta)

  • Teksto dydis:

Rusija trečiadienį atsisakė paleisti pirma laiko merginų pankroko grupės "Pussy Riot" narę, kuriai buvo skirta dvejų metų laisvės atėmimo bausmė dėl protesto prieš prezidentą Vladimirą Putiną pagrindinėje Maskvos katedroje.

25 metų Marija Aliochina jau antrąkart kreipėsi į regioninį teismą Permėje - pramonės mieste, esančiame už daugiau nei 1 100 kilometrų į rytus nuo Maskvos. Gegužę rajono teismas nutarė, kad ji turi likti pataisos kolonijoje.

M.Aliochina yra viena iš trijų "Pussy Riot" narių, kurios buvo pasiųstos dvejiems metams už grotų dėl 2012 metų vasarį surengtos "pankų maldos" Kristaus Išganytojo katedroje Maskvoje, per kurią kritikavo V.Putiną ir su juo glaudžius ryšius palaikančią Rusijos Ortodoksų Bažnyčią.

Teismas pernai rugpjūtį skyrė M.Aliochinai ir kitai šios grupės narei Nadeždai Tolokonikovai laisvės atėmimo bausmę už religinės neapykantos pakurstytą chuliganizmą. Trečiai narei, Jekaterinai Samucevič, buvo skirta lygtinė bausmė.

Apžvalgininkai reiškė viltį, kad Permės teismas paleis M.Aliochiną, kuri turi mažametė sūnų, nes ji liepos 12 dieną buvo netikėtai išvežta iš pataisos kolonijos Bereznikų mieste su savo daiktais, ruošiantis svarstyti jos prašymą dėl paleidimo pirma laiko.

Tačiau trečiadienį jai nebuvo leista asmeniškai dalyvauti teismo salėje; su teisėju M.Aliochina kalbėjosi vaizdo ryšiu. Jos advokatai įtaria, kad po teismo posėdžio M.Aliochina bus perkelta į kitą pataisos koloniją, kur atliks likusią bausmės dalį.

"Pussy Riot" narėms skirtą įkalinimą daugelis liberalių Rusijos ir užsienio veikėjų vadino neproporcingu. Tarp garsenybių, išreiškusių palaikymą šioms merginoms, buvo muzikantas Paulas McCartney (Polas Makartnis) ir Mianmaro demokratijos ikona Aung San Suu Kyi (Aung San Su Či).

Daugiau nei 100 muzikos pasaulio žvaigždžių, tarp jų Madonna (Madona), Eltonas Johnas (Eltonas Džonas) ir Stingas pasirašė pirmadienį paskelbtą atvirą laišką, kuriame ragina paleisti šias kalines.

"Suprantame, kad maldos namų apsauga yra jautrus klausimas, tačiau prašome Rusijos valdžios peržiūrėti šiuos griežtus nuosprendžius, kad jūs galėtumėte grįžti pas savo vaikus, savo šeima ir į savo gyvenimus", - sakoma laiške, kuris buvo išsiųstas žmogaus teisių organizacijos "Amnesty International" pastangomis.

Trečiadienį vilkėdama dryžuotą suknelę ir užsirišusi juodą skarelę M.Aliochina skundėsi, kad jai nebuvo leista dalyvauti teismo salėje, nors jis buvo perkelta į netoliese esantį kalėjimą. Ji taip pat sakė, kad neturėjo galimybės susipažinti su teisiniais dokumentais.

Posėdžiui užsitęsus ilgiau nei penkias valandas, M.Aliochina pradėjo protestuoti. Ji pareiškė nebenorinti dalyvauti šiame svarstyme ir nusigręžė nuo vaizdo kameros.

"Skelbiu, kad traukiuosi iš šio proceso, kadangi mano teisės fundamentaliai pažeidžiamos", - M.Aliochiną citavo politines meno instaliacijas rengianti organizacija "Voina", komentavusi teismo posėdį socialiniame tinkle "Twitter".

Tuomet M.Aliochina paprašė kalėjimo pareigūno ją išvesti. Tačiau teismas nutarė, kad posėdis gali tęstis, nes M.Aliochinai atstovavo jos advokatė Irina Chrunova.

"Aliochinos teismas - tikras cirkas. Kaip visada", - Rusijos opozicijos protestų lyderis Aleksejus Navalnas, kuris pats buvo laikinai paleistas iš kalėjimo po to, kai buvo pripažintas kaltu dėl valstybės turto grobstymo, rašė "Twitter".

M.Aliochinos ankstesnis prašymas paleisti ją pirma laiko buvo atmestas, kai vienas kolonijos pareigūnas pareiškė, kad ši kalinė nebuvo linkusi laikytis toje institucijoje nustatyto režimo ir nerodė, jog gailisi dėl savo nusikaltimo.

M.Aliochina buvo paskelbusi bado streiką, kai kalėjimo pareigūnai gegužę neleido jai asmeniškai dalyvauti teismo posėdyje, ir parodymus jai tuomet irgi teko teikti vaizdo ryšiu.

Tuo tarpu 23 metų N.Tolokonikova atlieka bausmę pataisos kolonijoje Mordovijos regione, už maždaug 500 kilometrų į pietryčius nuo Maskvos. Jos pateiktas prašymas paleisti anksčiau laiko bus nagrinėjamas ateinantį penktadienį teismo posėdyje, kuris vyks regiono sostinėje Saranske.

N.Tolokonikovos pirmasis prašymas sutrumpinti bausmę taip pat buvo atmestas balandį, nes kolonijos administracija jai buvo pareiškusi papeikimą. Mergina taip pat nedemonstravo, kad gailisi dėl savo nusikaltimo.

Dėl minėto incidento Maskvos katedroje nuteistai 30-metei "Pussy Riot" narei J.Samucevič buvo skirta lygtinė bausmė, kai apeliaciniame procese jos advokatai argumentavo, jog jų klientė buvo iškart sulaikyta maldos namų apsaugininkų, todėl ji faktiškai nedalyvavo tame proteste.


Šiame straipsnyje: Pussy RiotMarija Aliochina

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių