Kalifornija – tarsi mažoji Kinija

Tai, kad kinai investuoja Amerikoje, – nieko naujo, bet kai kurių turtingų kinų išlaidavimas stebina net daug mačiusiuosius. Dalies prabangių vilų Los Andžele kaina svyruoja nuo 15 mln. iki kiek daugiau nei 100 mln. JAV dolerių, tačiau tai nė motais turtuoliams iš anapus vandenyno.

JAV nekilnojamojo turto kompanijos vis dažniau žvalgosi į Kiniją. Viena jų – "John Aaroe Group" – neseniai užmezgė bendradarbiavimą su "Juwai" – didžiausia Kinijos nekilnojamojo turto virtualiąja platforma ir ketina siūlyti pinigų aptekusiems kinams nekilnojamąjį turtą JAV teritorijoje.

"Jeigu palyginsime su tuo pačiu laikotarpiu pernai, aukštos klasės nekilnojamojo turto sandorių padaugėjo net 45 proc.", – tvirtino Aaronas Kirmanas, "John Aaroe Group" užsienio investicijų vadovas. Pasak jo, bendrovė pastaruoju metu sulaukė tuzino užsakymų, kurių vertė – nuo 15 iki įspūdingų 135 mln. dolerių. Ir daugelis asmenų, kurie nori įsigyti šį turtą, Kinijos piliečiai.

Simonas Henry, vienas iš "Juwai" bendraturčių, aiškino, kad su prabangaus nekilnojamojo turto bumu yra labai susijusi Kinijos ekonominė padėtis. "Daugelis turtingų kinų, šalies ekonomikai lėtėjant, stengiasi perskirstyti savo turtą, dėl to diversifikuoja investicijas", – teigė jis.

Pasak A.Kirmano, kinus ypač vilioja milžiniškos vilos, kurių kaina prasideda nuo 10 mln. dolerių. Viena iš tokių superbrangių vilų – amerikiečių komediantui, aktoriui ir dainininkui Danny Thomasui kadaise priklausiusi vila, kuri įkainota net 135 mln. JAV dolerių. Kodėl ji tokia brangi? Todėl, kad, anot nekilnojamojo turto ekspertų, šios vilos kaina sulyg kiekvienais metais potencialiai augs dėl iš pastato atsiveriančių nuostabių vaizdų į vandenyną.

"Kinai ne tik mėgsta Kaliforniją, bet ir žvalgosi gerų investicijų", – komentavo A.Kirmanas. Tiesa, jo teigimu, kinų poreikiai pernelyg nesiskiria nuo kitų pirkėjų.

"Nesvarbu, ar perkamas privatus šeimos namas, ar butas, pirkėjai iš Kinijos dažniausiai reikalauja privatumo. Jiems  svarbu ir vaizdas pro jų langus, greta esančios paslaugos ir architektūra", – pridūrė jis.

Kinijoje multimilijonierių – nors vežimu vežk. Pasak "Credit Suisse", tik Jungtinėse Valstijose gyvena daugiau žmonių, turinčių daugiau nei 50 mln. dolerių asmeninių pinigų.

Los Andželas vilioja ne tik pavienius kinų turtuolius. Čia kuriasi ir veiklą vykdo stambios Kinijos nekilnojamojo turto kompanijos.

Štai kompanija "Wanda" – didžiausia Kinijos nekilnojamojo turto vystytoja – neseniai pradėjo plėtoti viešbučio ir gyvenamųjų namų projektą, kurio vertė – 1,2 mlrd. JAV dolerių. "Greenland" – kita Kinijos nekilnojamojo turto bendrovė – taip pat plėtoja projektą, tiesa, skirtą mažiau pajamų turintiems kinams. Pasak kompanijos, jų Los Andžele siūlomo nekilnojamojo turto kaina svyruos nuo 1,5 iki 2 mln. dolerių. Paklausa didelė – Kalifornija yra labiausiai lankomas kinų turistų regionas pasaulyje.

Vis dėlto, pasak "Juwai", nors pirkėjai iš žemyninės Kinijos įsigyja didžiąją dalį prabangaus nekilnojamojo turto auksine vadinamoje valstijoje, daugiausia namų ir butų čia perka ilgą laiką Amerikoje gyvenantys kinai arba įgiję JAV pilietybę.

"Juwai" teigia, kad iki 2020 m. bendros kinų investicijos į nekilnojamąjį turtą užsienio šalyse išaugs nuo šiuo metu esančių 52 mln. iki 200 mln. dolerių. Pasak "Forbes", vien per 2015 m. Kinijos piliečių, kurių asmeninis turtas vertinamas daugiau nei 31,5 mln. dolerių, skaičius Kinijoje išaugo net 57 proc.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių