Kalifornija skendi gaisruose

Tikras kalifornietiškas ruduo. Šilta, sausa ir žydras dangus. Na, ir truputi vėjuota. 100 km/h gūsiai kanjonuose. Puikus oras gaisrams. Degam. Visi degam. Ir turtingi ir vargšai. Ir finansininkai - jie tikrąja to žodžio prasme.

Paskutinėmis dienomis dėl sausros ir vėjo padidėjo gaisrų pavojus.

Prieš pora dienu Montecito miestelyje prie  Santa Barbara sudegė labai pasiturinčių valdos (namas kainuoja vidutiniškai apie 2-3 milijonus doleriu. Ten namus turi daugelis „žvaigždžių“. Sudegė apie pora tūkstančių hektarų ir daugiau nei 100 sodybų bei dvarų.

Šiandien prasidėjo gaisras žymiai kuklesniame rajone Sylmar, ( apie 20 km į pietus link los Angeles nuo Santa Claritos miestelio). Ugnis jau prarijo apie 1,5 tūkstančio hektarų ir visą kvartalą neturtingųjų, gyvenamųjų vagonėlių.

Vagonėliai dažniausiai labai pigūs - gali gauti už pora tūkstančių dolerių  ir statyti ant nuomojamos žemės.

Ugnis nediskriminuoja. Dega ir turtingi ir vargšai.

Tik dažniau vargšai savo praradimus išgyvena žymiai skaudžiau. Arba bent taip rodo per televiziją. 

Kai rodo turtuolį praradusi namą - turtuolis šypsosi, juokauja, kalba apie draudimus ir į kokius kraštus keliaus kol jo namas bus atstatytas  - o vargšai dažniausiai susigūžę, apsiverkę, pasimetę, knisasi degėsiuose, bando išgelbėti kas liko.

Turtingieji ir eidami ant ešafoto prancūzų revoliucijos metu dažniausiai laike aukštai pakelę galvas. Liaudis džiaugdavosi kai tokią išdidžią galvą nukirsdavo giljotina.  Sako kad, jeigu eidama ant ešafoto aristokratija butu verkusi ir prašiusi atleidimo būtų žymiai mažiau galvų nukapota.
 
Važiavau nusipirkti šviežių riestainių ir rūkytos lašišos pusryčiams.  Padariau kelias nuotraukas. 

Sustojau  aikštelėje ant kalniuko prie parduotuves „Walmart“ pasigerėti gaisru.

Kas Kalifornijos gaisro nematęs negali įsivaizduoti kas tai yra.
Jei nematei oranžinės saulės ar mėnulio per dūmus ir nematei liepsnų šokančių 100 metru į dangų nežinai kokius tai sukelia jausmus.

Žiūriu iš toli į gaisrą - iki jo apie 20 km. Dūmuose paskendęs ketvirtis horizonto.

Akis nesugeba suvokti atstumų ir gigantiškumo. Atrodo, kad dūmelis menkas ir čia pat kilometriniai kalnai atrodo menkučiai.

Gražus rudeniškas oras, gelsta lapai, gaisro dūmai temdo horizontą, o virš galvų  gaisrų gesinimo sraigtasparniai  ir lėktuvai, kurie skraido semti vandens iš artimiausios saugyklos.

Mūsų miestas, Santa Clarita, atkirstas nuo Los Andželo, pagrindinis 5-tas greitkelis uždarytas - pavirtęs stovėjimo aikštele, 14 -tas greitkelis irgi, uždaryti ir kalnų keliai.

O vaikai aikštelėje tarp mašinų žaidžia amerikietišką futbolą. Tėvai ramiai geria kavą iš plastikinių puodelių. Pietų Kalifornijos idilė. Važiuoju pusryčiauti - virti kavos ir ragauti riestainių su rūkyta lašiša...


Šiame straipsnyje: Kalifornija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių