Kaista situacija tarp Š. Korėjos ir JAV: grasinimai ugnimi ir sankcijos

  • Teksto dydis:

Šiaurės Korėja svarsto raketinio smūgio į karinius JAV objektus Guamo saloje, esančioje vakarinėje Ramiojo vandenyno dalyje, galimybę. Taip KLDR atsakė Donaldui Trumpui, pažadėjusiam užgriūti korėjiečius JAV „ugnimi ir įniršiu“, jei Pchenjano veiksmai grės Amerikai.

KLDR kariškiai „atidžiai nagrinėja“ puolimo panaudojant vidutinio nuotolio raketas „Hwasong-12“ planą, teigiama Šiaurės Korėjos kariškių pareiškime, kurį išplatino Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA).

Pranešime su nuoroda į Korėjos armijos atstovą, teigiama, kad „planas bus pradėtas vykdyti, kai tik lyderis Kim Jong-unas nuspręs“.

Ramiojo vandenyno Guamo saloje yra JAV karinė oro bazė Andersen ir karinio jūrų laivyno bazė Apra Harbor.

Prieš kelias valandas iki šio pareiškimo JAV prezidentas D. Trumpas pagrasino KLDR neregėta „ugnimi ir įniršiu“, jei Pchenjanas grasins Amerikai.

D. Trumpo grasinimai nuskambėjo, kai pasirodė pranešimai apie tai, kad KLDR pagamino branduolinę galvutę, kurią galima sumontuoti į Šiaurės Korėjos turimas raketas.

Apie naują potencialią KLDR keliamą grėsmę parašė „Washington Post“.

Tai gali reikšti, kad Šiaurės Korėja gerokai sparčiau kuria branduolinius ginklus, galinčius pasiekti JAV.

Griežčiausios sankcijos

JTO Saugumo taryba prieš kelias dienas vienbalsiai sugriežtino sankcijas KLDR.

JTO rezoliucija – atsakas į tarpkontinentinių balistinių raketų paleidimus – priimta Vašingtono iniciatyva. Sankcijos prieš KLDR – pačios griežčiausios, pritaikytos kokiai nors šaliai šiuolaikinėje istorijoje, komentavo JAV atstovė JTO Nikki Haley.

Rezoliucijoje numatomas geležies rūdos, švino, anglies ir jūros produktų importo iš KLDR draudimas, KLDR užsienio prekybos banko sąskaitų užšaldymas, taip pat draudimas Šiaurės Korėjos laivams įplaukti į uostus.

Rezoliuciją pasiūliusios amerikiečių pusės skaičiavimais, šios baudžiamosios priemonės Pchenjano valiutos pajamas, kurios dabar siekia ~3 mlrd. JAV dolerių, turėtų sumažinti trigubai.

JTO šalys narės privalo nedidinti jų teritorijose dirbančių Šiaurės Korėjos darbininkų skaičiaus, nekurti naujų bendrovių su KLDR ir neplėsti jau esamų. Rezoliucijoje taip pat numatomos sankcijos asmenims, susijusiems su KLDR branduoline programa.

KLDR liepą įvykdė du balistinių raketų startus, pareiškusi, kad JAV yra jos raketų pasiekiamumo zonoje.

Tačiau ekspertai teigia, kad dauguma Šiaurės Korėjos raketų itin netikslios ir negali pataikyti į taikinį.

JAV ir Šiaurės Korėjos kaimynės KLDR raketų bandymus pasmerkė, o tūžminga retorika tarp JAV ir KLDR sustiprėjo.

Paskutinį raketos paleidimą D. Trumpas pavadino beprotišku ir pavojingu Šiaurės Korėjos režimo poelgiu, o antradienį pareiškė: „Šiaurės Korėja privalo baigti grasinti JAV. Antraip ji susidurs su tokia ugnimi ir įniršiu, kokių pasaulis dar nematė“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mukas

Mukas portretas
Storas azijatas, tikriausiai, nesupranta, kad yra pilnas nulis?

...

... portretas
Ar čia ne Izraelio intrigos dėmesį nuo savęs kiton pusėn nukreipt, kaip jie savo valiai tas JAV palenkė?..
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių