Kadenciją baigiantis B. Obama sutrumpino bausmes šimtams nuteistųjų

  • Teksto dydis:

Kadenciją baigiantis JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) ketvirtadienį sušvelnino bausmes 330 nuteistųjų, dauguma kurių kali už nusikaltimus, susijusius su narkotikais.

Tai rekordinis skaičius nuteistųjų, tą pačią dieną sulaukusių bausmės sutrumpinimo. B. Obama jiems bausmes sušvelnino naujo JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) inauguracijos išvakarėse.

Tai buvo jau antra nuteistųjų grupė, šią savaitę sulaukusi prezidento malonės. Antradienį B. Obama suteikė malonę 64 asmenims, o dar 209 sušvelnino bausmes.

Daug kam netikėtas buvo prezidento antradienį paskelbtas sprendimas sutrumpinti bausmę buvusiam armijos analitikui Bradley Manningui (Bredliui Maningui).

Šis translytis asmuo, dabar žinomas kaip Chelsea Manning (Čelsi Manning), buvo nuteistas kalėti 35-erių metus už daugiau nei 700 tūkst. slaptų dokumentų nutekinimą tinklapiui „WikiLeaks“.

Turėjęs į laisvę išeiti tik 2045-aisiais, dabar jis iš kalėjimo bus paleistas jau gegužę.

Antradienį B. Obama taip pat suteikė malonę keturių žvaigždučių dimisijos generolui Jamesui Cartwrightui (Džeimsui Kartraitui), kuris buvo svarbus jo pirmos kadencijos nacionalinio saugumo komandos narys. Jis buvo nuteistas už tai, kad melavo Federaliniam tyrimui biurui (FTB) apie savo pokalbius su žurnalistais apie Irano branduolinę programą.

Per aštuonerius darbo prezidento poste metus B. Obama bausmę sušvelnino 1 tūkst. 715 asmenų. Šis patenkintų malonės prašymų skaičius yra didesnis negu bet kurio ankstesnio JAV prezidento. Jis paleido į laisvę 568 asmenis, nuteistus kalėti iki gyvos galvos.

Atsisakyti „sistemingo neteisingumo“

Dauguma B. Obamos malonės sulaukusių asmenų atliko ilgas laisvės atėmimo bausmes, skirtas už smulkius nusikaltimus, susijusius su narkotikais. Nemaža dalis jų buvo nuteisti pirmą kartą.

B. Obama seniai ragino taisyti „sistemingą neteisingumą“, kurį kuria dabartinė bausmių sistema, daugelio kritikuojama dėl pernelyg ilgų privalomų minimalių laisvės atėmimo bausmių.

Prezidentas, pasisakantis už alternatyvias bausmes tokiems pažeidėjams, ne kartą nesėkmingai ragino Kongresą uždegti žalią šviesą didelio masto baudžiamosios teisenos reformai.

Šiuo metu Jungtinėse Valstijose už grotų kali daugiau nei 2,2 mln. žmonių, tarp jų daugybė protinę negalią turinčių asmenų ir narkomanų, nemaža dalis kurių yra iš labiausiai socialiai nuskriaustų mažumų grupių.

Ekspertai tvirtina, kad dėl galiojančios bausmių sistemos drastiškai išaugo recidyvizmas.

Teisingumo departamentas pastarosiomis savaitėmis intensyviai dirbo, peržiūrinėdamas visus prašymus sutrumpinti bausmę. Nuo 2014 metų balandžio buvo peržiūrėta daugiau nei 16 tūkst. bylų, nurodė žinyba.

B. Obamos įpėdinis D. Trumpas bus prisaikdintas penktadienį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Narkotikai - smulkus nusikaltimas ? Gal kažkas rimtai perdozavo ?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių