Kabule susirėmimai baigėsi, visi kovotojai nukauti

Visi Talibano kovotojai, praeitą savaitgalį surengę koordinuotas atakas Afganistano sostinėje, buvo nukauti, o saugumo pajėgos susigrąžino kontrolę Kabule, pirmadienį pranešė pareigūnai.

Dvi paskutinės užpuolikų tvirtovės - diplomatinių atstovybių rajone ir netoli parlamento pastato - buvo neutralizuotos, VRM atstovas Sediqas Sediqqi sakė naujienų agentūrai AFP.

„Visi užpuolikai negyvi; kova baigta“, - nurodė jis po to, kai pirmadienio rytą baigėsi 17 valandų trukę susirėmimai su gerai ginkluotais sukilėliais, kurių taikiniais tapo vyriausybiniai pastatai, ambasados ir karinės bazės.

Pasak pareigūnų, visi 15 kovotojų, dalyvavusių koordinuotose atakose Afganistano sostinėje, buvo nukauti.

Per šiuos išpuolius žuvo aštuoni saugumo pajėgų nariai, o dar 44 žmonės buvo sužeisti, tarp jų penki civiliai, sakė Kabulo policijos kriminalinių tyrimų skyriaus vadas Mohammadas Zahiras.

Anksčiau buvo girdimi šūviai, kai policija pradėjo šturmuoti pastatą Kabulo diplomatiniame rajone Vazir Akbar Chano rajone, kuriame įsitvirtino kovotojai.

Sekmadienį Kabule atakos vyko trijose vietose: buvo apšaudomos ambasados ir užsienio karių bazės, o Talibano sukilėliai pareiškė pavasario kovų sezoną.

Afganistano saugumo pajėgos vadovavo atremiant šį puolimą, tačiau NATO kontingento atstovas nurodė, jog užsieniečiai kariai teikė palaikymą iš oro pagal afganų prašymus.

Buvo apšaudyti JAV, Didžiosios Britanijos, Vokietijos ir Japonijos ambasadų kompleksai, kai kovotojai įsiveržė į diplomatinių atstovybių rajoną ir mėgino šturmuoti parlamentą, įsiveldami į susirėmimus, per kuriuos įstatymų leidėjai ir jų asmens sargybiniai šaudė nuo pastato stogo.

Afganistano vidaus reikalų ministras Bismillah Mohammadi nurodė, kad iš viso 36 Talibano kovotojai buvo nukauti per jų surengtų atakų virtinę visoje šalyje.

17 valandų trukusios atakos prieš vyriausybinius objektus, ambasadas ir užsienio pajėgų bazes sostinėje bei trijose kaimyninėse provincijose baigėsi pirmadienį paryčiais, kai afganų saugumo pajėgos šturmavo paskutines sukilėlių tvirtoves Kabule.

Per šiuos susirėmimus taip pat žuvo aštuoni Afganistano saugumo pajėgų nariai ir trys civiliai, sakė B.Mohammadi.

Ministras pridūrė, kad buvo sužeisti apie 40 afganų saugumo pajėgų narių ir 25 civiliai.

Pasak B.Mohammadi, per ataką Džalalabado mieste buvo sučiuptas vienas kovotojas.

Kabulo policijos departamentas atskirai pranešė, kad vienas susisprogdinti ketinęs kovotojas pirmadienį buvo sučiuptas sostinės rajone Puli Čarchyje, kuriame įsikūrę keli NATO kariniai objektai. Pranešime nurodoma, kad sukilėlio taikinys buvo kažkur Kabule.

Kabulo policijos vadas Mohammadas Ayoubas Salangi sakė naujienų agentūrai AFP, kad apie 40 civilių, kurie sekmadienį buvo paimti įkaitais viename pastate netoli parlamento rūmų, buvo išvaduoti praeitą naktį.

Šios atakos padidino nuogąstavimus dėl trapios saugumo padėties Afganistane, NATO ruošiantis išvesti 130 tūkst. savo karių iki 2014 metų pabaigos ir perduoti atsakomybę už saugumo užtikrinimą afganų pajėgoms.

Tačiau JAV ambasadorius Ryanas Crockeris pareiškė, kad Afganistano saugumo pajėgų gebėjimas atsakyti į pastarąsias atakas buvo „aiškus pažangos ženklas“.

NATO taip pat suskubo pagirti afganų pajėgų pasirodymą.

„Nepaprastai didžiuojuosi, kaip greitai afganų saugumo pajėgos reagavo į šiandienos atakas Kabule“, - sakė Tarptautinių saugumo pagalbos pajėgų (ISAF) vadas JAV generolas Johnas Allenas.

„Jos iškart atvyko į įvykio vietą, gerai vadovaujamos ir gerai koordinuojamos. Jos integravo savo pastangas, padėjo apsaugoti piliečius ir didžiąja dalimi suvaldė sukilėlius“, - pridūrė jis.

Tačiau faktas, kad tiek daug kovotojų sugebėjo prasiskverbti per Kabulą juosiantį patikros postų tinklą, žinomą kaip „Plieno žiedas“, ir atakuoti svarbius taikinius sostinės širdyje, sukėlė rimtų klausimų dėl saugumo spragų.

„Tai, kad jie sugebėjo surengti vienu metu vykusias sudėtingas atakas, rodo nemenką gebėjimą likti neaptiktiems... - taigi, tai turėtų būti žvalgybos nesėkmė, - sakė Afganistano analitikų tinklo ekspertė Martine van Bijlert. - Kita vertus, dideliame judriame mieste kaip Kabulas neįtikėtinai sunku užkirsti kelią tokioms atakoms.“

Stebėtojai nurodo, kad šie išpuoliai sostinėje buvo didžiausi Kabule per jau dešimt metų vykstantį karą dėl savo masto ir koordinavimo lygio, nors galutinis aukų skaičius buvo gana nedidelis.


Šiame straipsnyje: AfganistanasKabulas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių