K. Girnius: D. Trumpo nusišnekėjimų krūvis yra toks didelis, kad bus sunku apsiginti

Jau aišku, kad finalinėje kovoje dėl Jungtinių Amerikos Valstijų prezidento rinkimų Demokratų stovyklai atstovaus Hillary Clinton. Nors ateinantį antradienį dar laukia paskutinysis balsavimas Vašingtone, H. Clinton pergalė yra visiškai aiški. Tai pirmasis kartas, kai Demokratų partijos kandidate prezidento rinkimuose taps moteris. Jai dėl prezidento posto greičiausiai teks susigrumti su respublikonų kandidatu Donaldu Trumpu. Apie visa tai laidoje „Dėmesio centre“ pokalbis su socialdemokratų partijos vicepirmininku Gediminu Kirkilu, politologu Kęstučiu Girniumi ir komunikacijos konsultantu Mykolu Katkumi.

– Liepą vyks nacionalinis Demokratų partijos suvažiavimas Filadelfijoje. Rezultatas, bent jau skaičiuojant matematiškai, lyg ir aiškus. Ar dar kas nors gali pasikeisti? Pone Girniau?

– Niekas negali pasikeisti. Pas respublikonus taip pat niekas nesikeis. Dabar tik reikia žiūrėti kokios komandos bus suformuotos, kas bus viceprezidentai ir kiek iki rinkimų jie dar suklups.

– H. Clinton į Baltuosius rūmus taikėsi ir prieš aštuonerius metus, tačiau beveik tokiu pat metu – birželio 7 d. prisipažino nusileidžianti Barackui Obamai. Ketvirtadienį numatytas prezidento susitikimas su abiem demokratų kandidatais. Ko iš šio susitikimo galima tikėtis, pone Katkau?

– Manau, kad Bernie Sandersas yra per daug save įsimylėjęs ir per daug jaučia savo kampanijos energetiką. Jis yra laimėjęs daugiau balsų, nei H. Clinton tokiu metu prieš 4 metus. Manau, kad net pralaimėjimas Kalifornijoje neprivers jo trauktis, jis yra pažadėjęs tęsti savo kovą iki pat partijos suvažiavimo Filadelfijoje. Kitas klausimas yra, kaip jis tą darys. B. Sandersas tampa vis radikalesnis ir vis piktesnis H. Clinton ir demokratų vadovybės atžvilgiu. Didelė dalis B. Sanderso fanų nori sekti paskui jį. Iš dalies, jo kandidatavimas gali būti įvertintas teigiamai. Tačiau yra nemažai ženklų, rodančių, kad B. Sandersas yra toks piktas, kad delegatai, kurie palaikė H. Clinton, dar gali pakeisti savo nuomonę, balsuoti prieš ją ir panašiai.

– Jūs manote, kad jis nusileis dar iki Filadelfijos?

K. Girnius: Manau, kad jis dar kurį laiką kovos, bet ne dėl to, kad būtų pagautas tuštybės ar yra piktas. Jis įsitikinęs, kad demokratai per daug gina turtuolių interesus, kad jo kandidatūra parodė, jog yra daug jaunų žmonių, kurie nori esminių pokyčių demokratų partijoje. Jei jis greit nusileistų, tai greitai bus rengiama demokratų programa, jo įtaka jau bus mažesnė. Pavyzdžiui, jis yra pasiryžęs kovoti, kad būtų laikomasi nuosaikesnės pozicijos Palestinos – Izraelio klausimu.

G. Kirkilas: Pritarčiau, nes ta informacija, kurią mes gauname iš ambasados Vašingtone. B. Sanderso piktumas gal yra labiau rinkimų purslai. Manau, ieškos kompromiso, nes kaip ten jį kas vertintų, vis tiek demokratams D. Trumpas yra didelis varžovas.

– Dar vienas momentas – pirmą kartą laimi moteris. Tai svarbu?

G. Kirkilas: Tai labai svarbu. Pasaulyje tai ne naujiena, bet Amerika ta prasme kiek atsilieka. Svarbus netgi tas faktas, kad H. Clinton laimėjo šiuos pirminius rinkimus. O jei ji laimėtų ir taptų prezidente, tai, manau, būtų labai rimtas žingsnis į priekį.

K. Girnius: Žiūrint plačiau, tai Angela Merkel, Margaret Tacher, ir kitos moterys. Arba, kad ir Lietuvos pavyzdys. Moterys laiminčios politikoje – naujiena tik Amerikoje.

– Bet kiek tai yra laimintis faktorius?

K. Girnius: Buvo vienas H. Clinton argumentas, kad moterims, kurios nepalaiko kitų moterų, yra speciali vieta pragare. Beveik visos jaunos moterys balsavo už B. Sandersą. Kitaip sakant, tas feministinis momentas irgi turi šiokią tokią reikšmę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pastebėjimas

Pastebėjimas portretas
Kad iš mūsų žurnalistų leksikono apie Trampą nebeliko žodžių KLOUNAS,JUOKDARYS.Turbūt žurnalistai-papūgos gavo naujus nurodymus iš valdžios.

vien iš amerikoniškų filmų

vien iš amerikoniškų filmų portretas
aišku kad jie gali tokį išrinkti.

h20

h20 portretas
turint omenyje kad didzioji dalis JAV gyventoju yra riboto intelekto... tai nenustebsiu...
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių