Juodkalnijoje pirmąjį gėjų paradą sutrikdė audringi protestai

  • Teksto dydis:

Protestuotojai, skanduojantys "Žudykit gėjus", trečiadienį susirėmė su policija, mėginančia neleisti jiems priartėti prie pirmojo Juodkalnijoje gėjų parado dalyvių.

Apie 200 demonstrantų pajūrio mieste Budvoje, svaidė akmenis, butelius ir pirotechnikos užtaisus į policininkus, kurie užtvėrė jiems kelią prie maždaug 40 eitynių dalyvių, vilkėjusių vaivorykštės spalvų marškinėlius - gėjų teisių judėjimo simbolį.

Protestuotojai, skandavę "Jūs - ligoniai!", laikė plakatus, reikalaujančius išlaikyti "Juodkalniją sveiką". Bent dešimt gėjų parado priešininkų buvo suimti, o keli eitynių dalyviai patyrė lengvų sužeidimų, nurodė policija.

Zdravko Cimbaljevičius (Zdravkas Cimbaljevičius), vienas iš parado organizatorių ir pirmasis Juodkalnijoje pasiviešinęs gėjus, padaręs tai 2010 metais, sakė nesitikėjęs tokios tūžmingos reakcijos, dėl kurios eitynių dalyviams teko sutrumpinti savo maršrutą, siekiant išvengti tolesnių susirėmimų.

Parado priešininkai ant viešųjų pastatų Budvoje klijavo klaidinančius skelbimus apie Z.Cimbaljevičiaus mirtį.

"Tai yra tikrasis Juodkalnijos veidas", - jis sakė naujienų agentūrai "Reuters".

680 tūkst. gyventojų turinti kalnuota šalis, kurios visuomenė yra konservatyvi, pernai pradėjo derybas dėl stojimo į Europos Sąjungą (ES), bet dar turės įtikinti 28 valstybių bloką, kad joje gerbiamos žmogaus teisės.

Premjeras Milo Džukanovičius (Milas Džukanovičius) pasmerkė šį smurtą ir sakė, kad vyriausybė turi ginti mažumas.

Gėjų paradai dabar reguliariai rengiami Juodkalnijos kaimynėje Kroatijoje, liepą tapusioje naujausia ES nare, bet konservatyviuose patriarchaliniuose Balkanuose homoseksualumas daugiausiai tebėra tabu.

Serbijoje, kuri iki 2006 metų buvo sudariusi valstybinę sąjungą su Juodkalnija, policija pernai spalį uždraudė gėjų paradą, baiminantis ultredešiniųjų ir ultranacionlistinių grupuočių išpuolių, kai Serbijos Ortodoksų Bažnyčios vadovas pareiškė, jog tas renginys bus "gėdos paradas".

Kitas gėjų paradas Serbijoje planuojamas ateinantį rudenį. Per 2010 metais šioje šalyje surengtas gėjų eitynes jų priešininkams susirėmus su policija buvo sužeisti dešimtys žmonių, taip pat daug buvo suimti.


Šiame straipsnyje: gėjų paradasGėjaiJuodkalnija

NAUJAUSI KOMENTARAI

piderastu garbei

piderastu garbei portretas
stumdyk suda tu ,,zmogau'' piderastu bus daugiau.

Juodkalnija

Juodkalnija portretas
sveika;)

pols

pols portretas
Nu gal ir cia bus taip !
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių