Jungtinėms Tautoms teks tenkintis mažesnėmis lėšomis

  • Teksto dydis:

Jungtinėms Tautoms (JT) 2018 ir 2019 metais teks verstis su mažiau lėšų. Abiejų ateinančių metų biudžetas turėtų mažėti 285 mln. dolerių, praneša agentūra AP.

JAV atstovė JT tai pateikė kaip savo šalies nuopelną. „Yra žinoma, kad Jungtinės Tautos yra neefektyvios ir išlaidžios, - sakė JT ambasadorė Nikki Haley. - Mes neleisime, kad amerikiečių dosnumu būtų naudojamasi arba jis nebūtų kontroliuojamas“. Istorinis lėšų mažinimas esą yra didelis žingsnis teisinga kryptimi. Papildomai bus imtasi kitų žingsnių, kad JT taptų efektyvesnės ir labiau vertos pasitikėjimo, teigiama N. Haley pareiškime.

Vis dėlto, kad biudžetas bus mažinimas, buvo kalbama jau kurį laiką. Jau spalį JT narės susitarė išlaidas mažinti 280 mln. dolerių. JAV vyriausybė dabar mėgina tai pabrėžti kaip savo bausmę už JT rezoliuciją dėl Jeruzalės.

Praėjusią savaitę JT Generalinė Asamblėja paragino JAV vyriausybę atšaukti Jeruzalės pripažinimą Izraelio sostine. Atitinkama neįpareigojanti rezoliucija buvo priimta balsų dauguma. Prieš tai JAV vetavo rezoliucijos projektą JT Saugumo Taryboje.

JT yra finansuojamos iš privalomų jų narių įnašų, privalomų rinkliavų ir savanoriškų šalių narių įmokų.

Pernai visų privalomų įnašų bendra suma sudarė 2,8 mlrd. dolerių. Iš šios sumos 610 mln. dolerių arba 22 proc. bendrų įmokų skyrė JAV. Savanoriškų sumų dydis nežinomas.

JAV prezidento Donaldo Trumpo santykiai su JT laikomi įtemptais. Rugsėjį Generalinėje Asamblėjoje jis griežtai kritikavo JT. Organizacija turėtų labiau koncentruotis į žmones ir mažiau į biurokratiją, sakė jis ir apkaltino JT prastu valdymu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

litas

litas portretas
JT kioska reikia uzdaryti! gaila metomu pinigu: daugybe diplomatu maitinasi viso pasaulio deka. siltos darbo vietos. It tik!

issidalinot zmoniu pinigus

issidalinot zmoniu pinigus portretas
o dabar norite tuos zmones pribaigti nes nebeliko ka melzti.....

jhr

jhr portretas
Išvis reikia uždaryti tą šūdmalių impotentišką firmą,kuri sugeba tik "reikštisusirūpinimą"ir leisti chaliavinius pinigus.....
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių