Jungtinėje Karalystė – bandymas surengti referendumą dėl „Brexit“ susitarimo

  • Teksto dydis:

Kelių politinių partijų atstovai Jungtinėje Karalystėje sekmadienį pradėjo kampaniją, sieksiančią, kad susitarimas dėl Britanijos pasitraukimo iš Europos Sąjungos (ES) sąlygų būtų patvirtintas referendumu.

Kampanija „Žmonių balsas“ nori surengti referendumą, kad visuomenė galėtų patvirtinti arba atmesti galutinį „Brexit“ susitarimą, kuris turi būti sudarytas tarp Londono ir Briuselio dar iki Jungtinei Karalystei paliekant ES 2019 metų kovą.

Daugiau nei tūkstantis žmonių susirinko į naktinį klubą „Eletric Ballrom“ šiaurės Londone ir triukšmingai davė startą kampanijos pradžiai.

Į vienodais marškinėliais pasipuošusius, vėliavomis, plakatais ir alaus bokalais nešinus susirinkusiuosius kreipėsi valdančiosios konservatorių partijos įstatymų leidėjai, opozicinės leiboristų, liberaldemokratų ir žaliųjų partijų atstovai, taip pat filmo „Star Trek“ žvaigždė Patrickas Stewartas (Patrikas Stiuartas).

„Tai balsavimas dėl galutinio susitarimo ratifikavimo, kuris bus kitoks nei pirminiai žmonių, nusipirkusių šį produktą („Brexit“) pamąstymai“, – naujienų agentūrai AFP sakė liberaldemokratų atstovė parlamente Layla Moran (Leila Moran).

„Tai skirta ne tik norintiems likti. Tai skirta ir norintiems išeiti“, – pridūrė ji.

Lenktynės su laiku

Įvykus „Brexit“, pereinamasis Britanijos pasitraukimo iš ES laikotarpis vyks iki 2020 metų pabaigos.

Susitarimas dėl pereinamojo laikotarpio nebus patvirtintas, kol Jungtinė Karalystė ir kitos 27 ES šalys nesusitars dėl „Brexit“ sąlygų iki spalio – Briuselio nustatytos galutinės derybų datos.

Jungtinės Karalystės vyriausybė nori palikti ES bendrąją rinką ir muitų sąjungą, tačiau siekia išsaugoti kaip įmanoma artimesnius ryšius su Bendrija.

L. Moran teigė, kad referendumas dėl „Brexit“ sąlygų turėtų vykti tarp šių metų spalio ir kitų metų kovo, o tai reiškia, kad plebiscito kampanijai liko nedaug laiko.

Pirmas jos tikslas bus įtikinti pakankamą įstatymų leidėjų skaičių pritarti referendumo įrašymui į kurio nors „Brexit“ reglamentuojančio įstatymo pataisas.

Parlamentarai tada spręstų dėl referendumo klausimo, o tarp atsakymų variantų būtų šie: pritarti „Brexit“ susitarimui, atmesti jį ir prekiauti su ES pagal Pasaulio prekybos organizacijos taisykles, arba likti ES.

Viena iš referendumo šalininkių, leiboristų atstovė parlamente Chuka Umunna (Čuka Umuna) paragino savo partiją „atstovėti savo vertybes“ ir palaikyti plebiscitą.

Pasitraukimas „nėra neišvengiamas“

Referendumo kampanijai vadovauja „Open Britain“ („Atviroji Britanija“) – organizacija, sukurta pasilikimo ES šalininkų po 2016 metų „Brexit“ referendumo. Ji vienija dar aštuonias pasitraukimui iš ES nepritariančias organizacijas.

„Brexit“ nėra neišvengiamas. Realu bus tai, ką išsiderės vyriausybė, o ne tai, kas buvo žadėta prieš referendumą. Nereikėtų manyti, kad tai yra jau nuspręstas reikalas“, – pažymėjo jis.

„Brexit“ padarys poveikį kiekvienam, gyvenančiam šioje šalyje. Štai kodėl sprendimas dėl mūsų ateities turėtų būti patikėtas ne 650 politikų, o 65 mln. žmonių“, - sakė J. McGrory.

Pasitraukimas iš ES Britanijoje išlieka erzelį keliančiu klausimu, iki jo likus mažiau nei metams.

Užpernai vykusiame referendume už pasitraukimą iš ES balsavo 52 proc. Jungtinės Karalystės gyventojų.


Šiame straipsnyje: BrexitJungtinėje Karalystė

NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Kol britai ginčysis dėl Brexit, ES susidurs su Frexit (ir gal net Dexit)... nes iš ES jau bus viskas išsunkta.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių