JT vadovas: Nobelio taikos premija turi įkvėpti pasaulį

  • Teksto dydis:

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Ban Ki-moonas (Ban Kimunas) penktadienį sveikino Nobelio taikos premijos paskyrimą Kolumbijos prezidentui Juanui Manueliui Santosui (Chuanui Manueliui Santosui) ir sakė, jog tai parodo šalį nuėjus „per toli, kad ji dabar suktų atgal“.

Sprendimas buvo priimtas „kritiniu momentu, kai šis ypatingas pripažinimas suteikia reikalingą viltį ir padrąsinimą Kolumbijos žmonėms“, – sakė Ban Ki-moonas, turėdamas omenyje J.M. Santoso pastangas užbaigti pusės amžiaus pilietinį karą su FARC sukilėliais, nors rinkėjai referendume atmetė istorinį taikos susitarimą.

Generalinis sekretorius premiją pavadino „savalaike žinia visiems, kas taip sunkiai triūsė dėl taikos - Kolumbijos vyriausybei, Kolumbijos revoliucinėms ginkluotosioms pajėgoms-Liaudies armijai (FARC-EP)“ ir kitoms politinėms, socialinėms jėgoms, kurios išreiškė troškimą užbaigti konfliktą.

„Šis taikos procesas turėtų įkvėpti mūsų pasaulį“, - sakė Ban Ki-moonas.

FARC sukilėlių lyderis Timoleonas Jimenezas (Timoleonas Chimenesas) nebuvo paskelbtas Nobelio taikos premijos laureatu drauge su J.M. Santosu.

Rugsėjo 26-ąją, po beveik ketverių metų derybų pasirašytas Kolumbijos susitarimas po spalio 2-osios referendumo turėjo būti ratifikuotas, bet rinkėjai jį atmetė, palikdami šalį balansuoti tarp karo ir taikos.

Kolumbijos konfliktas per penkis dešimtmečius pareikalavo daugiau kaip 260 tūkst. gyvybių, dar 45 tūkst. žmonių jo metu dingo, o maždaug 7 mln. buvo priversti palikti savo namus. Į jį įsitraukė kelios kairiųjų partizanų grupuotės, dešiniojo sparno sukarintos grupės ir narkotikų kontrabandininkų gaujos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių