JT vadovas: karo su Šiaurės Korėja galima išvengti

  • Teksto dydis:

Karo su Šiaurės Korėja galima išvengti, antradienį pareiškė Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas).

Jis taip pat paragino surengti tiesiogines didžiųjų valstybių derybas dėl Pchenjano branduolinės programos.

A. Guterresas sakė, kad pastarosios Šiaurės ir Pietų Korėjų iniciatyvos, kuriomis siekiama sušvelninti pusiasalyje tvyrančią įtampą, yra svarbios, tačiau pridūrė: „Nepamirškime, jog esminė problema dar neišspręsta“.

„Manau, karo galima išvengti“, – sakė JT vadovas žurnalistams, bet pridūrė: „Dar nesu tikras, kad taika tikrai garantuota“.

Pasak A. Guterreso, jo tikslas yra užtikrinti, kad „visos suinteresuotos šalys galėtų rimtai pasikalbėti tarpusavyje ir ieškoti kelio į denuklearizaciją“

Buvęs Portugalijos vyriausybės vadovas šį mėnesį pradės antrą kadenciją JT generalinio sekretoriaus poste, o Šiaurės Korėja keliama grėsmė šiuo metu laikoma bene aktualiausia tarptautine saugumo problema.

Jungtinės Valstijos ir Šiaurės Korėja nelinkusios kartu sėsti prie derybų stalo ir ieškoti būdų krizei išspręsti.

Generalinei Asamblėjai pristatydamas savo šių metų veiklos prioritetus, A. Guterresas sakė, jog esama „mažų vilties ženklų“, Šiaurės Korėjai sutikus dalyvauti ateinantį mėnesį Pietų Korėjoje vyksiančiose žiemos olimpinėse žaidynėse ir Seului su Pchenjanu sutarus atkurti kariškių tiesioginio ryšio liniją.

A. Guterresas dalyvaus vasario 9-25 dienomis Pjongčange vyksiančių žaidynių atidarymo ceremonijoje.

Įtampa dėl Šiaurės Korėjos pastaraisiais mėnesiais pastebimai išaugo, Pchenjanui vykdant raketų, galinčių pasiekti JAV žemyninę dalį, bandymus ir susprogdinus jau šeštąjį, iki šiol galingiausią, branduolinį užtaisą.

Rugsėjį kalbėdamas Jungtinėse Tautose, JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) pažadėjo „visiškai sunaikinti“ Šiaurės Korėją, jei ši surengtas ataką prieš Ameriką.

D. Trumpo administracija laikosi pozicijos, kad prieš bet kokias derybas su Pchenjanu jis pirmiausia turi įšaldyti savo ginklų programas.

Vašingtono iniciatyva JT Saugumo Taryba sugriežtino Šiaurės Korėjai taikomas ekonomines sankcijas – be kita ko, smarkiai apribodama naftos produktų tiekimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Š.Korėja grėsmės nekelia, baisiau JAV 'vanagai'.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių