JT Saugumo Taryba sugriežtino sankcijas Šiaurės Korėjai

  • Teksto dydis:

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba trečiadienį pritarė sankcijų Šiaurės Korėjai sugriežtinimui po naujausio jos branduolinio bandymo, apribodama komunistinės šalies anglies eksportą į Kiniją.

Nauja rezoliucija, kurią inicijavo Jungtinės Valstijos ir kuri buvo pateikta po tris mėnesius trukusių sunkių derybų su veto teisę Saugumo Taryboje turinčia Kinija, buvo priimta vienbalsiai.

Šiuo dokumentu siekiama apriboti Šiaurės Korėjos anglies eksportą – didžiausią šios skurstančios šalies išorės pajamų šaltinį, kad jis sumažėtų daugiau nei 60 proc., anksčiau nurodė vienas JAV pareigūnas.

Pareigūnas išreiškė viltį, kad dėl šios rezoliucijos Šiaurės Korėjos pajamos iš anglies eksporto sumažės 700 mln. JAV dolerių ir Pchenjanas bus privestas gerokai sumažinti išlaidas branduolinių ginklų ir balistinių raketų kūrimui.

Kinija yra Šiaurės Korėjos svarbiausia sąjungininkė ir viena iš nedaugelio rinkų jos angliai. Vis dėlto Pchenjano ir Pekino santykiai pastaruoju metu pašliję dėl Šiaurės Korėjos vykdytų branduolinių užtaisų ir raketų bandymų, smarkiai padidinusių įtampą padalytame Korėjos pusiasalyje.

JT Saugumo Tarybos priimtoje rezoliucijoje „griežčiausiais būdais“ smerkiamas naujausias bandymas, kurį Šiaurės Korėja įvykdė rugsėjo 9 dieną.

Tąsyk Pchenjanas paskelbė žengęs didelį žingsnį pirmyn kurdamas miniatiūrinę kovinę galvutę, kurią būtų galima įtaisyti raketoje, galinčioje pasiekti Jungtines Valstijas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių