JT Saugumo Taryba pritarė naujai Sirijos taikos iniciatyvai

  • Teksto dydis:

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba pirmadienį išreiškė palaikymą naujai iniciatyvai dėl taikos derybų Sirijoje, o už atitinkamą politinį pareiškimą balsavo visos 15-a valstybių narių, įskaitant Damasko sąjungininkę Rusiją.

Tai buvo pirmasis kartas per dvejus metus, kai Saugumo Taryba priėjo prie bendros pozicijos dėl politinio pareiškimo Sirijos klausimu.

Prancūzijos ambasadoriaus pavaduotojas Alexis Lamekas (Aleksis Lamekas) tai pavadino „istoriniu“ įvykiu.

Venesuela, palaikanti draugiškus ryšius su Sirija, atsiribojo nuo kai kurių punktų šiame pareiškime, kuriame raginama ketverius metus trunkantį konfliktą užbaigti politine pereiga.

Karakaso pasiuntinys Rafaelis Ramirezas (Rafaelis Ramiresas) sakė, kad Taryba kuria „labai pavojingą precedentą“, paremdama planą, kuris, pasak šio diplomato, pažeidžia Sirijos apsisprendimo teisę.

Derybos dėl Prancūzijos parengto 16-os punktų pareiškimo vyko nuo tada, kai JT pasiuntinys Staffanas de Mistura (Stafanas de Mistura) praėjusį mėnesį pristatė Saugumo Tarybai savo naują poziciją dėl taikos derybų Sirijoje.

Taikos iniciatyva, kuri bus pradėta įgyvendinti rugsėjį, numato, kad bus sudarytos keturios darbo grupės, kurioms bus pavesta spręsti saugumo,  kovos su terorizmu, atstatymo bei politinius ir teisinius klausimus.

Šis politinis pareiškimas priimtas Rusijai, Jungtinėms Valstijoms, Saudo Arabijai ir Iranui suintensyvinus diplomatines pastangas ieškant būdų užbaigti karą Sirijoje, kuris jau nusinešė mažiausiai 240 tūkst. gyvybių.

Taryba pareikalavo visų konflikto šalių prisidėti prie pastangų užbaigti karą „pradedant Sirijos vadovaujamą politinį procesą, kuris atvestų prie politinės pereigos, tenkinančios teisėtus Sirijos žmonių lūkesčius“.

Taikos proceso metu turi būti „įsteigtas inkliuzyvus pereinamojo laikotarpio valdžios organas su visais vykdomosios valdžios įgaliojimais, kuris būtų suformuotas remiantis bendru sutarimu, tuo pat metu užtikrinant vyriausybinių institucijų veiklos tęstinumą“. 

Pareiškime konkrečiai neužsimenama apie prezidento Basharo al-Assado (Bašaro Asado) ateitį, tačiau Vakarų vyriausybės leido aiškiai suprasti, kad jo pasitraukimas iš valdžios turi būti vienas iš pereigos etapų.

Saugumo Taryba išreiškė „didžiulį susirūpinimą, kad Sirijos krizė tapo didžiausia humanitarine krize nūdienos pasaulyje“, dėl kurios savo namus buvo priversti palikti apie 12 mln. sirų.

Politinis pareiškimas buvo priimtas kitą dieną po to, kai per Sirijos vyriausybės pajėgų antskrydžius sukilėlių kontroliuojamame mieste netoli Damasko žuvo mažiausiai 96 žmonės. Tai buvo vienas kruviniausių Damasko režimo pajėgų reidų per ketverius metus trunkantį konfliktą.

Prancūzijos pasiuntinys pabrėžė, kad pažanga nustatant naujos Sirijos vyriausybės kontūrus sustiprins kampaniją prieš džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“ (IS), kuris per praėjusius metus užėmė nemažą teritoriją Sirijoje.

„Be gerai organizuotos pereigos Sirijoje neįveiksime „Daesh“ („Islamo valstybės“ arabiškas akronimas)“, - sakė A.Lamekas.

Rusija neseniai pristatė planą dėl Damasko režimo įtraukimo į kampaniją prie IS džihadistus, tačiau jį atmetė Saudo Arabija - viena pagrindinių JAV vadovaujamos koalicijos, kuri buvo suburta kovai su IS, narių.

Saugumo Taryba paprašė JT generalinio sekretoriaus Ban Ki-moono (Ban Kimuno) per 90 dienų laikotarpį informuoti Tarybą apie kitą konsultacijų, kurioms vadovauja jo pasiuntinys, etapą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių