JT Saugumo Taryba atidėjo balsavimą dėl rezoliucijos apie žydų nausėdijų veiklą

  • Teksto dydis:

Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryba nutarė atidėti ketvirtadieniui planuotą balsavimą dėl rezoliucijos, kuria reikalaujama, kad Izraelis nedelsdamas stabdytų gyvenviečių veiklą palestiniečių teritorijose ir Rytų Jeruzalėje, o išrinktasis JAV prezidentas pareiškė, kad JAV turėtų vetuoti ją.

Šią rezoliuciją inicijavęs Egiptas paprašė laiko konsultacijoms, bet jokia konkreti nauja balsavimo data nenumatyta. Anot diplomatų, tai gali įvykti penktadienį. Egiptas trečiadienį vakare išplatino šios rezoliucijos projektą ir balsavimas JT Saugumo Taryboje buvo numatytas 15 val. JAV rytų (22 val. Lietuvos) laiku ketvirtadienį.

Tačiau tuoj pat reagavo Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahu), paprašęs Jungtinių Amerikos Valstijų pasinaudoti veto teise Saugumo Taryboje ir blokuoti šią rezoliuciją.

Panašią rezoliuciją JAV blokavo 2011-aisiais; ir dabar nežinia, kokios pozicijos laikysis Vašingtonas – gal susilaikydamas, kad jai būtų pritarta, bet be amerikiečių.

JAV išrinktasis prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas), per rinkimų kampaniją žadėjęs pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine, trečiadienį vakare paragino Ameriką vetuoti šią Egipto parengtą JT rezoliuciją.

„Rezoliucija dėl Izraelio, svarstoma Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje, turėtų būti vetuota“, – sakoma jo pareiškime.

„Kaip seniai tvirtina Jungtinės Valstijos, taika tarp izraeliečių ir palestiniečių ateis tik per tiesiogines šalių derybas, o ne Jungtinėms Tautoms primetant sąlygas“, – sakė jis.

„Tokiu atveju Izraelis derybinės pozicijos būtų labai nepalankios ir itin nesąžiningos visiems izraeliečiams“, – pridūrė D.Trumpas.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių