JT Generalinė Asamblėja atmetė JAV sprendimą dėl Jeruzalės

  • Teksto dydis:

Niujorke posėdžiaujanti Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja ketvirtadienį atmetė Jungtinių Valstijų sprendimą pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine.

21 šalis balsavime nedalyvavo

Už sprendimą atitinkamą prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) paskelbtą sprendimą laikyti „negaliojančiu“ („null and void“) balsavo 128 Jungtinių Tautų narės, prieš buvo devynios šalys, dar 35 valstybės susilaikė.

Vis dėlto šio ketvirtadienio balsavimas, nors ir laikytinas palestiniečių pergale, yra ne toks stiprus kaip tikėjosi rezoliucijos šalininkai, manę, kad ją palaikys mažiausiai 150 šalių. Beje, pažymėtina, kad 21 šalis balsavime nedalyvavo.

Vadinasi, galima sakyti, jog tai yra šioks toks JAV laimėjimas, kai D. Trumpas grasina atsisakyti finansinės paramos šalims, kurios priešinasi jo sprendimui.

Prieš balsavimą JAV ambasadorė Nikki Haley (Niki Heili) perspėjo apie atsakomuosius Vašingtono veiksmus, jeigu JT balsavimu atmes JAV sprendimą dėl Jeruzalės.

„Jungtinės Valstijos prisimins šia dieną, – pareiškė ji Generalinei Asamblėjai. – Nuo šio balsavimo priklausys kaip amerikiečiai žiūrės į Jungtines Tautas ir kaip mes žiūrėsime į šalis, kurios negerbia mūsų Jungtinėse Tautose“.

Izraelio ambasadorius Jungtinėse Tautose, savo ruožtu, pareiškė, kad jo šalies niekas „neišvarys“ iš Jeruzalės.

„Jokia Generalinės Asamblėjos rezoliucija niekada neišvarys mūsų iš Jeruzalės“, – sakė ambasadorius Danny Danonas (Danis Danonas) per skubiai sušaukta 193 valstybių atstovų sesiją.

Palestiniečiai sveikina JT sprendimą

Palestiniečių prezidentas ketvirtadienį pasveikino Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos priimtą rezoliuciją, kuria buvo pasmerktas Jungtinių Valstijų sprendimas pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine.

„Šis sprendimas dar kartą patvirtina, kad Palestinos tiesą remia tarptautinė teisė, ir jokios šalies joks sprendimas negali pakeisti realybės“, – sakoma Mahmudo Abbaso (Mahmudo Abaso) atstovo pranešime.

„Ir toliau Jungtinėse Tautose ir visuose tarptautiniuose forumuose stengsimės užbaigti okupaciją ir sukurti Palestinos valstybę su sostine rytų Jeruzalėje“, – teigiama jame.

Anksčiau šią savaitę JAV vetavus 14 valstybių patvirtintą rezoliucijos projektą JT Saugumo Taryboje, tos rezoliucijos likimą turėjo spręsti visa Generalinė Asamblėja. Egipto pristatyta rezoliucija tvirtino, kad bet koks sprendimas dėl Jeruzalės statuso teisiškai yra negaliojantis ir turi būti panaikintas.

193 narių turinčioje Asamblėjoje nė viena šalis neturi veto teisės, priešingai negu Saugumo Taryboje, kurioje bet kurią rezoliuciją gali blokuoti bent viena iš penkių pagrindinių narių: JAV, Didžioji Britanija, Kinija, Prancūzija ir Rusija.

JAV prezidento gruodžio 6-ąją paskelbtas sprendimas pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine neatitinka tarptautinio sutarimo ir sukėlė protestus musulmonų pasaulyje bei sulaukė griežto pasmerkimo.


Šiame straipsnyje: Generalinė AsamblėjaJaruzalė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Exit-ES stimpa

Exit-ES stimpa portretas
Palikti ES! DAR NEVELU! Telieka varliaedis su friciene... Anglai ir katalonai malaciai! Vertejo patyleti...

JT atmetė sprendimą dėl Jeruzalės, o ištvirkęs senis Kęstas

JT atmetė sprendimą dėl Jeruzalės, o ištvirkęs senis Kęstas  portretas
pergyvena dėl poligamijos. Tai vargšas nusenęs žmogelis – okupacijos laikų liekana. Visą laiką sąžiningai tarnavo sovietų represinėse struktūrose. Negailėdamas jėgų kovojo su Sovietų Sąjungos priešais, naikino ir trėmė visus, netikinčius šviesiu komunizmo rytojumi. Vykdė ir viršijo Komunistų partijos iškeltus penkmečio planus. Visas sovietines šventes šventė negailėdamas sveikatos. Nenuostabu, kad žmogelis prieš laiką susidėvėjo ir psichiškai, ir fiziškai. Dabar prisiduria pragyvenimui, rašydamas komentarus, liaupsinančius fašistinę Kremliaus milijardierių kliką ir keikiančius Lietuvą. Nebesupranta žmogelis apie ką straipsnyje rašoma, todėl jo komentarai ne į temą. Kadangi apmokama pagal žodžių kiekį komentare, visada gale prirašo „Daugiau apie tai - guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką”. Taip žmogelis beveik trečdaliu pasididina savo komentarą. Dėl protinio neįgalumo tą patį komentarą kartoja po daugeliu straipsnių.

Kęstas

Kęstas portretas
Jei neatsilaikysime prieš turtingųjų gobšumą, taika Europoje pasibaigs: Jei leisime importuoti pigią darbo jėgą iš musulmonų kraštų bei kitų šalių Afrikoje, tai milijonai ateivių atneš poligamiją, kuri jų gimtuosiuose kraštuose yra labai paplitusi. Kadangi poligaminės šeimos meilės požiūriu ir neoliberalinės moralės požiūriu mažai skiriasi nuo kitų šiuolaikinių šeimų, tai neoliberalai poligamines šeimas taip pat įteisins dar net prieš tai, kai tie imigrantai taps tarp mūsų didžiausia politine jėga ir pradės ta galia naudotis.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių