JAV pirmosios ponios J. Biden pašaukimas – pedagogika

  • Teksto dydis:

Buvusi anglų kalbos mokytoja Jill Biden kartu su Joe Bidenu yra daugiau nei keturis dešimtmečius. Panašu, kad ji bus kitokia ne tik nei kol kas vis dar Baltuosiuose rūmuose šeimininkaujanti Melania Trump, bet ir kitos jos pirmtakės.

Drauge – keturi dešimtmečiai

"Turiu taisyklę – kai bėgioju, negalvoju apie nieką", – sako Jill vyro reklaminei kampanijai skirtame vaizdo klipe, kuriame ji pozavo kasdienio pasibėgiojimo metu. Sportiška, nors ir yra 69-erių, – tai turėjusi būti netiesioginė žinutė apie patį J.Bideną: net ir bebaigdamas aštuntąją dešimtį amerikietis yra toks pat aktyvus kaip jaunesni kolegos.

Kad J.Biden yra ne tik aktyvi, sportiška, bet ir turi žaibišką reakciją, amerikiečiai galėjo įsitikinti, kai, vieno rinkimų renginio metu į sceną prasiveržus nepatenkintai veganizmo fanatikei, būsimoji pirmoji ponia akimirksniu atsidūrė tarp įsibrovėlės ir vyro. Kito renginio metu ji pasitiko ir išlydėjo kandidato link prasiveržusį pilietį. "Esu turbūt vienintelis kandidatas į prezidentus, kurio žmona yra ir slaptoji agentė", – vėliau pajuokavo J.Bidenas.

J.Biden tokia laikysena susiformavo dar vaikystėje: būdama vyriausia iš penkių vaikų ji nuolatos globojo savo seseris ir brolius.

Jill Tracy Jacobs Biden gimė 1951 m. Naujajame Džersyje banko tarnautojo ir namų šeimininkės šeimoje, užaugo Filadelfijoje. Baigusi anglų kalbos ir pedagogikos studijas ji pradėjo mokytojos karjerą.

Jill Biden. "White House" nuotr.

"Mama, aš pagaliau sutikau džentelmeną", – taip apie pirmąjį 1975-ųjų kovą įvykusį susitikimą su J.Bidenu motinai pasakojo 23 metų Jill. Aklą būsimosios pirmosios JAV poros pasimatymą surengė Joe brolis Frankas. Tuo metu Jill buvo išsiskyrusi su pirmuoju vyru, koledžo laikų meile Billu Stevensonu, Joe jau kelerius metus buvo vienišas dviejų berniukų – Beau ir Hunterio – tėvas. Jo pirmoji žmona Neilia (beje, taip pat mokytoja) su vos metukų dukra Naomi žuvo automobilio avarijoje: moteris su vaikais važiavo kalėdinių pirkinių, kai jos vairuojamas automobilis susidūrė su vilkiku. Vos dvejų ir trejų metų berniukai buvo sunkiai sužeisti, tačiau išgyveno.

Lemtingąjį "taip" ji ištarė neiškart: pabrėžtinai nepriklausoma Jill pasidavė tik po penktojo pasiūlymo.

Joe devyniais metais metais jaunesnę merginą sužavėjo geromis manieromis ir tuo, kad, skirtingai nei kiti pažįstami, pasimatyme pasirodė sportiškai elegantiškas. Tačiau lemtingąjį "taip" ji ištarė neiškart: pabrėžtinai nepriklausoma Jill pasidavė tik po penktojo pasiūlymo. "Norėjau būti 100 proc. tikra, nenorėjau, kad berniukai išgyventų dar vienos motinos netektį", – vėliau sakė Jill, pasiryžusi dviem vyro sūnums būti tikra motina. Vieną jų – puikią teisininko karjerą dariusį vyresnėlį Beau – 2015-aisiais pakirto smegenų vėžys.

Baidenų vestuvės įvyko 1977 m. Po ketverių metų gimė jų dukra Ashley. Kad galėtų tinkamai pasirūpinti vaikais, J.Biden keletui metų buvo padariusi karjeros pertrauką, o vėliau grįžo prie akademinės veiklos, baigė dvejas magistro studijas ir toliau dirbo mokytoja.

Po kelių dešimtmečių socialiniame tinkle J.Biden prisipažins, kad ji ne šiaip dirba mokytoja – būti mokytoja esanti jos prigimtis, pašaukimas. Tai, kad pedagogikos ji neišsižadėjo net ir tada, kai galėjo tiesiog būti viceprezidento žmona, regis, įrodo, kad šie žodžiai nėra tušti.

Joe Bidenas ir Jill Biden. Scanpix nuotr.

Nepanoro likti šešėlyje

2007 m., kai jai buvo 55 metai, J.Biden apsigynė pedagogikos krypties daktaro laipsnį ir tapo daktare Biden. Kalbėdamas apie vėlyvą žmonos mokslininkės karjerą, Joe citavo jos žodžius "Mane erzino tai, kad laiškai visada būdavo adresuoti sen. (senatoriui – red. past.) ir mis Biden. Norėjau gauti laiškus, adresuotus dr. ir sen. Biden". Nuo to laiko J.Bidenas dažnai juokaudamas pristatydavo "Joe Bidenas, Jill Biden vyras".

Per aštuonerius prezidento Baracko Obamos kadencijos metus, 2009–2017 m., J.Biden atliko antrosios JAV ledi vaidmenį, tačiau toliau dėstė anglų kalbą Virdžinijos koledže – tuo ji išsiskyrė iš kitų savo pirmtakių. Ši veikla jai netrukdė atlikti visas su viceprezidento sutuoktinės statusu susijusias pareigas ir kartu su Michele Obama J.Biden sudarė darnų veiklių moterų duetą.

Padedant aštuoniems viceprezidento sutuoktinės biuro darbuotojams, J.Biden aktyviai rūpinosi visuomenine veikla, susijusia su švietimu, pagalba kariškių šeimoms, tęsė dar 1993 m. įkurto švietimo krūties vėžio klausimais fondo veiklą.

Tad nieko nestebino, kad J.Biden buvo aktyvi sutuoktinio rinkimų kampanijos dalis. "Ar esate pasiryžę balsuoti? Ar esate pasiryžę laimėti? Ar esate pasiryžę pasakyti Donaldui Trumpui "Esi atleidžiamas iš darbo?" – viename renginių oratorystės sugebėjimus miniai amerikiečių demonstravo J.Biden.

Lydėdama vyrą visuose susitikimuose su rinkėjais, ji – kaip ir dera puikią praktinės pedagogikos patirtį turinčiai mokslų daktarei – įtaigiu tonu kalbėjo apie JAV poreikį turėti ramų visos šalies lyderį, kuris padėtų atsikratyti Amerikai D.Trumpo sukelto chaoso.

"Didžiuojuos savo žmona", – ne vieną kartą viešose kalbose pasakė J.Bidenas, pabrėždamas jos profesiją: esą dabar Amerikos mokytojai Baltuosiuose rūmuose turėsią vieną saviškę. Juolab kad J.Biden yra sakiusi, kad, net ir būdama pirmąja šalies ponia, nenorėtų atsisakyti mėgstamo darbo – jei tik su tuo sutiktų prezidentas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nigga

Nigga portretas
Propaganda jau bando isbaltint ta korumpuota puslavoni suklastotis biuletenius uzgrobusi valdžia!

Espana

Espana portretas
O jos vyro - pedofilija

saunus

saunus portretas
vagys ir politniekseliai;;;
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių