JK leiboristų lyderio pergalė prieš jį siekiančius nuversti maištininkus

  • Teksto dydis:

Didžiosios Britanijos opozicinės Leiboristų partijos lyderis Jeremy Corbynas (Džeremis Korbinas) antradienį pasiekė labai svarbią pergalę prieš jį nuversti siekiančius maištininkus – partijos vykdomasis komitetas nusprendė, kad jo pavardė automatiškai bus įtraukta į lyderio rinkimų balsalapius.

Socialistui veteranui iššūkį meta įtakinga parlamentarė Angela Eagle (Andžela Igl), bet ir kiti gali nuspręsti dalyvauti varžybose, kurių laimėtojas bus paskelbtas rugsėjo mėnesį.

Trys ketvirtadaliai leiboristų parlamentarų birželio 28 dieną pareiškė nepasitikėjimą J. Corbynu, kai po šoką sukėlusio birželio 23-iosios referendumo dėl šalies išstojimo iš Europos Sąjungos (ES) iki maksimumo suintensyvėjo mėnesius reikšta kritika dėl jo vadovavimo.

Tačiau jis atsisakė atsistatydinti, pabrėždamas, kad tik pernai rugsėjį buvo išrinktas su stipriu partijos narių mandatu.

Bet kuriam pretendentui į lyderius reikia 51 nominacijos iš leiboristų parlamentarų ar Europos Parlamento narių ir nebuvo aišku, kad J. Corbynas, nepaisant eilinių partijos narių paramos, gali jas užsitikrinti.

Po beveik šešias valandas vykusių diskusijų už uždarų durų 33 leiboristų Nacionalinio vykdomojo komiteto (NVK) nariai nusprendė automatiškai įtraukti jo pavardę į balsalapius.

„NVK sutarė, kad kaip esamas lyderis Jeremy Corbynas pateks į balsavimą be reikiamų Parlamento Leiboristų partijos ir Europos Parlamento Leiboristų partijos nominacijų, – sakė atstovas. – Visiems kitiems kandidatams į lyderius reikės 20 proc. PLP ir EPLP nominacijų.“

J.Corbynas sakė, jog yra „patenkintas“ to slapto balsavimo rezultatais: 18 balsų jo naudai ir 14 balsų „prieš“. Po derybų jis išėjo triumfuodamas, jį sveikino jo šalininkai.

Jis sakė, kad kampanija dėl lyderio posto, kurios metu jis kovos „dėl visų dalykų, kurie yra svarbūs“, nuo nelygybės ir skurdo mažinimo iki galimybių gerinimo, sustiprins leiboristus.

„Tai sustiprins mūsų partiją, kad būtų nugalėta ši „torių“ vyriausybė ir ateitų tokia vyriausybė, kuri rūpinasi žmonėmis“, – sakė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių