JK ir JAV santykiai netrukus gali pablogėti?

  • Teksto dydis:

Jungtinės Karalystės (JK) premjeras Borisas Johnsonas neigia, jog jo glaudūs ryšiai su JAV prezidentu Donaldu Trumpu pakenks dvišaliams santykiams, kai prezidento pareigas pradės eiti išrinktasis JAV vadovas Joe Bidenas.

Anksčiau Joe Bidenas teigė, kad britų premjeras yra savitu fiziniu ir emociniu D. Trumpo klonu. Nesutarimus tarp dabartinio JK premjero ir naujojo JAV prezidento gali paskatinti ir tai, jog anksčiau B. Johnsonas yra sakęs, kad buvęs JAV prezidentas Barackas Obama, kurio prezidentavimo metu J. Bidenas buvo viceprezidentu, paveldėjo neapykantą britų imperijai, nes jo protėviai kilę iš Kenijos.

Be to, išrinktasis JAV prezidentas J. Bidenas, kurio proprosenelis yra kilęs iš Airijos, anksčiau buvo minėjęs, kad JAV nesudarys su JK laisvosios prekybos sutarties, jei britų vyriausybės planuojami priimti „Brexit“ įstatymai pakenks 1998 m. Šiaurės Airijos Didžiojo penktadienio susitarimui. Tokia būsimų JK ir JAV santykių kliūtimi gali tapti britiškas Vidaus rinkos įstatymo projektas (angl. Internal Market Bill), kurio įteisinimas panaikintų JK „Brexit“ įsipareigojimus Šiaurės Airijai.

JK premjeras B. Johnsonas tikisi, kad būsimas JK ir JAV bendradarbiavimas bus grindžiamas abiejų šalių pastangomis remti demokratiją ir kovoti su klimato kaita. Pasak britų premjero, JAV toliau išlieka artimiausia ir svarbiausia JK sąjungininke, nepriklausomai nuo abiejų šalių valdžios kaitos.

JK tikėjosi jau kitų metų pradžioje pasirašyti laisvosios prekybos sutartį su JAV, tačiau pokyčiai JAV administracijoje gali reikšti, kad B. Johnsonas bus spaudžiamas pirmiausiai susitarti dėl laisvosios prekybos sutarties su Europos Sąjunga, jei bus norima glaudžiau ekonomiškai bendradarbiauti su JAV.

Publikacijos originalas čia: https://www.anglija.today/politika/jk-ir-jav-santykiai-netrukus-gali-pablogeti?



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių