Jei M. Le Pen taps prezidente, prancūzai bagetes pirks už frankus?

  • Teksto dydis:

Jei kraštutinių dešiniųjų kandidatė Marine Le Pen (Marin Le Pen) taps Prancūzijos prezidente, jau pirmaisiais jos kadencijos metais prancūzai bagetes pirks už frankus, pirmadienį pareiškė jos partijos, Nacionalinio fronto (FN), vicepirmininkas Florianas Philippot (Florianas Filipo), vienoje radijo laidoje paklaustas, kokia valiuta prancūzai mokės už tradicinę duoną, jei prezidente gegužės 7-ąją bus išrinkta M.Le Pen.

„Po metų, labai tikėtina, mokėsite už ją frankais, naujaisiais frankais. Ne senąja, bet nauja nacionaline valiuta“, – radijui „France Inter“ sakė jis.

M. Le Pen, kuri savo pergalės atveju žadėjo išvesti Prancūziją iš euro zonos, sekmadienį sakė įvesianti „naują valiutą“.

Vis dėlto ji sakė, kad naujoji valiuta bus kasdieniam naudojimui, o „didelėms bendrovėms, veikiančioms tarptautiniu mastu“, ir toliau bus leidžiama naudoti eurą.

Kaip rodo apklausos, M. Le Pen šiuo metu atsilieka nuo savo priešininko, proeuropietiškų pažiūrų centristo Emmanuelio Macrono (Emanuelio Makrono), 19 procentinių punktų.

F. Philippot sakė, kad M. Le Pen pradėtų derybas su Europos Sąjunga iškart po savo pergalės. Pasak FN vicepirmininko, tos derybos tęstųsi iki aštuonių mėnesių.

„Po to įvyktų referendumas, kad prancūzai galėtų išsakyti savo nuomonę dėl sudaromo susitarimo“, – sakė jis.

Pažymėtina, kad jo pastebėjimai nesutampa su tuo, ką šeštadienį sakė M.Le Pen dukterėčia Marion Marechal-Le Pen (Marion Marešal Le Pen). FN priklausanti parlamentarė tvirtino, kad tokios derybos truktų „kelerius metus“.

Ultradešiniųjų kandidatė į Prancūzijos prezidentus yra ne kartą sakiusi, kad norėtų derėtis su ES, jog būtų „atkurtas finansinis suverenumas Prancūzijos žmonėms“, ir surengtas referendumas dėl šalies narystės Bendrijoje.

Tačiau per pirmą prezidento rinkimų turą balandžio 23-ąją likusi antroje vietoje politikė sulaukė kaltinimų, neva ji juodina savo poziciją, ypač dėl siūlomo derybų tvarkaraščio.

Šeštadienį su euroskeptiku Nicolas Dupont'u-Aignanu (Nikola Diuponu-Enjanu) ji pasirašė susitarimą, kuriuo kandidatė tikisi pritraukti 1,7 mln. pirmajame ture jį palaikiusių prancūzų balsus. M. Le Pen sakė, kad euro atsisakymas nėra „būtina“ sąlyga.

Tuo tarpu sekmadienį ji aiškino, kad jos politikoje dėl euro „nėra prieštaravimų“.

Pirmadienį F. Philippot sakė, kad tapusi prezidente M. Le Pen, „žinoma“, inicijuotų Prancūzijos išstojimą iš euro zonos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių