JAV žvalgybos paslapčių viešintojas prisijungė prie „Twitter“

  • Teksto dydis:

Buvęs Amerikos žvalgybos kontraktininkas Edwardas Snowdenas (Edvardas Snoudenas), nutekinęs daug slaptų Nacionalinio saugumo agentūros dokumentų, antradienį tapo socialinio tinklo „Twitter“ nariu.

Vos per kelias valandas jo sekėjais šiame tinkle tapo daugiau nei ketvirtis milijono žmonių.

Pats E.Snowdenas seka tik vieną paskyrą - JAV Nacionalinio saugumo agentūros (NSA), iš kurios pavogė ir nutekino daug dokumentų, atskleidusių šios žinybos vykdytų sekimo programų mastą.

„Ar dabar mane girdite?“, - parašė E.Snowdenas savo pirmoje žinutėje, kuri iškart sulaukė didžiulio dėmesio - „Twitter“ vartotojai ja pasidalijo dešimtis tūkstančių kartų.

Antroje žinutėje E.Snowdenas priminė neseniai paskelbtas naujienas apie Marsą ir tuomet pasišaipė iš to, kaip jam buvo sunku gauti prieglobsti po to, kai JAV vyriausybė įvardijo jį kaip asmenį, nutekinusį slaptus NSA dokumentus.

„O dabar Marse esama vandens! - rašė jis. - Kaip manote, ar jie pasienyje tikrina pasus? Klausiu už draugą.“

E.Snowdenas nuo 2013-ųjų birželio gyvena Rusijoje, kuri jam suteikė prieglobstį.

Jo paskyros @Snowden autentiškumą patvirtino „Twitter“, turintis daugiau nei 300 mln. aktyvių vartotojų visame pasaulyje.

„Dirbau vyriausybei. Dabar dirbu visuomenei“, - parašė E.Snowdenas savo „Twitter“ profilyje, kuriame nurodoma, kad jis yra organizacijos „Freedom of the Press Foundation“ (FPF) valdybos narys.

Paskyros autentiškumą patvirtino ir internetinis laikraštis „The Intercept“, kurio vienas iš redaktorių yra tiriamąja žurnalistika užsiimantis Glennas Greenwaldas (Glenas Grinvaldas), pelnęs Pulitzerio (Pulicerio) premiją už „The Guardian“ publikuotus straipsnius apie NSA dokumentus, kuriuos gavo iš E.Snowdeno.

E.Snowdenas pats rašys savo paskyroje ir ją tvarkys, „The Intercept“ sakė jo advokatas Benas Wizneris (Benas Wizneris).

JAV vyriausybė apkaltino E.Snowdeną šnipinėjimu ir valstybės paslaptį sudarančių dokumentų vagyste. Jei būtų teismo pripažintas kaltu, jam grėstų 30 metų kalėjimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių