JAV žodyno metų žodis – feminizmas

  • Teksto dydis:

Šiais metais JAV prezidentu prisaikdinus Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą) visoje šalyje vyko moterų protestai, o vėliau kilusi kaltinimų netinkamu seksualiniu elgesiu audra nuvertė ne vieną įtakingą ir žymų vyrą.

Šie įvykiai lėmė, kad JAV žodynas „Merriam-Webster“ 2017 metų svarbiausiu žodžiu pasirinko terminą „feminizmas“ (feminism).

„Merriam-Webster“ metų žodžiu pripažįstamas žodis ar terminas, kurio paieškos žodyno sistemoje per tuos metus labiausiai pagausėja.

Žodynas pranešė, kad palyginus su 2016 metais žodžio „feminizmas“ paieškos internete šoktelėjo net 70 proc., ir pastebėjo, kad paieškų šuoliai atspindi įvairius naujienų pranešimus ir įvykius.

Žodyno atstovai antradienį sakė, kad šio žodžio paieškų pagausėjo po sausio 21 dieną Vašingtone surengtų „Moterų eitynių“ (Women's March). Ši demonstracija įvyko kitą dieną po D. Trumpo inauguracijos.

Dar vienas paieškų šuolis pastebėtas, kai Baltųjų rūmų patarėja Kellyanne Conway (Kelian Konvėj) – pirmoji moteris vadovavusi sėkmingai prezidento rinkimų kampanijai – vasario mėnesį pasakė nelaikanti savęs feministe.

Susidomėjimą šiuo žodžiu paskatino ir televizijos „Hulu“ serialas „Tarnaitės pasakojimas“ (The Handmaiden's Tale), vaizduojančią distopinę ateities diktatūrą; jo pagrindinė veikėja yra sugulovė. Feminizmu domėtasi ir pasirodžius populiariam Holivudo filmui „Nuostabioji moteris“ (Wonder Woman), kuriame vaidina izraelietė aktorė Gal Gadot.

Pasak „Merriam-Webster“, kitas žodžio „feminizmas“ paieškų ūgtelėjimas pastebėtas prasidėjus seksualinio priekabiavimo kaltinimų lavinai, dėl kurios krito daugybė gerai žinomų Holivudo, politikos ir verslo atstovų, o moterys visame pasaulyje socialiniuose tinkluose pradėjo kampaniją #MeToo (Ir aš).

Šiuo metu feminizmą žodynas apibūdina kaip „politinės, ekonominės ir socialinės lyčių lygybės teoriją“ ir „organizuotą veiklą, ginančią moterų teises ir interesus“.

Kitas populiarus 2017 metų žodis „bendrininkaujantis“ (complicit)– susijęs su D. Trumpo atleistu FTB direktoriumi Jamesu Comey (Džeimsu Komiu), Rusijos kišimusi į JAV 2016 metų rinkimus ir Ivankos Trump (Ivankos Tramp) komentaru, kad ji nežino ką šis žodis reiškia. Šis jos pasisakymas vėliau buvo parodijuotu satyrinėje televizijos laidoje „Saturday Night Live“.

Dar vienas stiprus žodžio paieškų šuolis pastebėtas ieškant žodžio „nuokvaka“ (dotard). Jį Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas (Kim Čen Unas) rugsėjį panaudojo D. Trumpui apibūdinti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Pagarba Moterims, panieka toms FE***.

Rrrrrrr

Rrrrrrr portretas
Suciupsiu kada koki amerikosa nuosaly anksiau ar veliau. Tie isgamos baisiau uz mara su savo pasekmem

atsiprašau

atsiprašau portretas
Bet tai eilinį kartą patvirtina mano nuomonę, kad ne viskas, kas ateina iš Vakarų, yra Gėris. Esu moteris, bet man šis žodis - keiksmažodis.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių