JAV žada Meksikai: jokių masinių deportavimų ar karinių pajėgų naudojimo

  • Teksto dydis:

JAV Krašto saugumo departamento sekretorius Johnas Kelly (Džonas Kelis) ketvirtadienį Meksikoje pažadėjo, kad šalis nenaudos karinių pajėgų ir nevykdys masinių imigrantų deportavimų.

„Nebus jokių, kartoju, jokių masinių deportavimų, - po susitikimų Meksikos sostinėje su šios šalies ministrais sakė J.Kelly. - Karinės pajėgos nebus naudojamos imigracijos ribojimo operacijoms“.

Meksikoje ketvirtadienį vieši ir JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas (Reksas Tilersonas).

Susitikimais siekiama numalšinti tvyrančią įtampą tarp JAV ir Meksikos, kurią itin aštriai kritikavo prieš mėnesį pareigas pradėjęs eiti Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas).

Dar prieš kelias valandas jis dėstė mintis, rodos, prieštaraujančias J.Kelly pareiškimui. D.Trumpas pavadino prieš porą dienų jo administracijos inicijuotą naują imigracijos ribojimą „karine operacija“.

„Mes išvarysime iš šalies tikrai blogus vyrukus tokiu mastu, kokio dar niekas nematė“, - sakė prezidentas.

Jis stipriai supykdė Meksiką, vis žadėdamas tarp JAV ir šios šalies pastatyti sieną. Taip D.Trumpas sako norintis sustabdyti iš Lotynų Amerikos atvykstančius imigrantus, kuriuos per savo prezidento rinkimų kampaniją vadino prievartautojais ir nusikaltėliais.

Krašto saugumo sekretorius J.Kelly antradienį išleido naujų griežtų įsakų dėl nelegalių imigrantų deportavimo. Šie teisės aktai liečia 11 šalyje gyvenančių, bet dokumentų neturinčių užsieniečių, kurių daugiausiai atvyko iš Meksikos. Naujosios taisyklės leis pasienio kontrolės pareigūnams ir imigracijos pareigūnams greitai deportuoti visus rastus nelegalius imigrantus. Jose numatytos vos kelios išimtys, daugiausia vaikų atžvilgiu.

Kaip ir anksčiau, pirmiausia deportuojami bus nelegalūs imigrantai, pripažinti kaltais dėl nusikaltimų, bei tie asmenys, kuriems yra pateikti ar potencialiai gali būti pateikti tokie kaltinimai.

Meksikoje taip pat viešintis JAV valstybės sekretorius R.Tillersonas susitiko su šios šalies diplomatijos vadovu Luisu Videgaray (Luisu Videgarajumi).

Jis nurodė, kad abi šalys „pakartojo savo bendrą įsipareigojimą laikytis įstatymų ties siena, kuria dalijamės, stabdant potencialius teroristus ir išardant tarptautinius nusikaltėlių tinklus, gabenančius narkotikus ir žmones į Jungtines Valstijas“.

Visgi R.Tillersonas sutiko, kad bendradarbiavimas ties Meksika taip pat susiduria su grėsmėmis iš JAV.

„Mes pabrėžiami svarbą sustabdyti nelegalius ginklus ir didžiulius pinigus, kurie kyla iš JAV ir nuteka į Meksiką“, - sakė JAV diplomatijos vadovas.

Amerikos pareigūnai sakė, kad aukšto rango šalies politikų vizitu į Meksiką siekiama patvirtinti gerus santykius su šia valstybe.

Tačiau prezidentas D.Trumpas nurodė, kad jis pasiryžęs sumažinti 70 mlrd. dolerių (66,2 mlrd. eurų) siekiantį JAV prekybos su Meksika deficitą, net jeigu tai pablogintų dvišalius santykius.

„Aš tikiuosi, kad su Meksika mes turėsime gerus santykius. Tačiau jeigu neturėsime, tai neturėsime“, - sakė D.Trumpas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių