JAV vykdoma kova prieš „Islamo valstybę“ – užburtas ratas?

  • Teksto dydis:

JAV vadovaujamos karinės operacijos prieš džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“ (IS) prasidėjo lygiai prieš dvejus metus ir turėjo sustabdyti ekstremistus, kurie tuo metu veržėsi į Iraką, negailestingai žudydami ir griaudami.

Ši kampanija, prasidėjusi 2014 metų rugpjūčio 8 dieną, turėjo būti greita ir riboto masto – padėti vietos pajėgoms pasiekti IS džihadistų „tvarų sutriuškinimą“.

Iki šiol jau išleista milijardai dolerių, taip pat surengta per 14 tūkst. aviacijos smūgių, bet viltys, kad pirminiai uždaviniai bus pasiekti, blėsta. Be to, ši kampanija akivaizdžiai demonstruoja operacijų, vykdomų vien tik iš oro, trūkumus.

„Manau, mūsų laukia dešimtmečius truksiančios pastangos“, – sakė Artimųjų Rytų instituto vyriausiasis tyrėjas Charlesas Listeris (Čarlzas Listeris).

„Mūsų kova pasmerkta, jeigu tikimės visiškai sunaikinti (IS)“, – pridūrė jis.

Jau išvaduota beveik pusė teritorijos, anksčiau kontroliuotos IS kovotojų Irake, taip pat apie 20 proc. buvusių jos valdų kaimyninėje Sirijoje.

Ekspertai prognozuoja, kad šios grupuotės paskelbtas „kalifatas“ galiausiai žlugs, bet džihadistai smogia atgal, ragindami savo sekėjus rengti atakas visame pasaulyje.

Vien šiais metais IS surengė virtinę mirtį nešančių atakų Prancūzijoje, Belgijoje, Turkijoje, Bagdade ir Jungtinėse Valstijose.

„Ši organizacija vėl labai sėkmingai transformavosi į tradicinę teroristinę organizaciją, kuri pamažu atkuria savo pajėgumus“, – pažymėjo Ch. Listeris.

Amerikos antžeminės pajėgos?

Kai JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) 2014 metų rugpjūtį įsakė pradėti aviacijos smūgius Irake, pareigūnai tikino, kad Amerikos kampanija truks neilgai.

B. Obama, kuris buvo išrinktas į Baltuosius rūmus, kai pažadėjo užbaigti Amerikos karus Irake ir Afganistane, tikino, kad antžeminės pajėgos nebus įtrauktos į kitą konfliktą.

Jis ne kartą tvirtino, kad Jungtinės Valstijos gali teikti pagalbą ir smogti iš oro, bet šį karą turi laimėti vietos pajėgos, o ne amerikiečiai.

Vis dėlto apie 6,5 tūkst. koalicijos karių, daugiausiai amerikiečių, buvo dislokuoti kovai su „Islamo valstybe“.

Dauguma jų sutelkti Irake, nors kai kurios specialiųjų operacijų grupės bendradarbiauja su kurdų ir arabų kovotojais karo krečiamoje Sirijoje. Pastarojoje šalyje susiklostė itin paini padėtis dėl pilietinio karo, įtraukusio visokio plauko grupuotes, ir Rusijos palaikymo prezidentui Basharui al Assadui (Bašarui Asadui).

„Tik nedaugelis iš mūsų, stebėjusių, kaip ši grupuotė vystėsi 2010–2014 metais, aiškiai žinojo, kad ši kova bus labai ilga ir kad idėja, jog jokie JAV kariai nedalyvaus, tėra fantazija“, – Ch. Listeris sakė naujienų agentūrai AFP.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių