JAV vienas kalinys septintą kartą išsisuko nuo mirties bausmės

  • Teksto dydis:

Alabamoje vienam kaliniui, kuriam turėjo būti įvykdyta mirties bausmė, ketvirtadienį, egzekucijos išvakarėse, nuosprendžio vykdymas buvo vėl atidėtas.

Aukščiausiajam Teismui Vašingtone vėlai vakare paskelbus tokį nurodymą, suplanuota egzekucija 74 metų Thomas Arthurui (Tomui Arturui) buvo atšaukta jau septintą kartą.

1982 metais už meilužės vyro nužudymą nuteistam ir dešimtmečius kalinamam T.Arthurui mirtina injekcija turėjo būti sušvirkšta 18 val. vietos (1 val. Lietuvos) laiku šios pietinės valstijos mieste Altmore esančiame kalėjime.

Aukščiausiojo Teismo teisėjas Clarence'as Thomasas (Klarensas Tomasas) ketvirtadienį maždaug 22 val. 30 min. paskelbė nurodymą laikinai sustabdyti egzekuciją, kuri buvo anksčiau atidėta, kad jis galėtų apsvarstyti šį klausimą.

Laikinas atidėjimas galios, kol visas teismas nuspręs, ar svarstyti šią bylą. Jeigu bus nuspręsta bylos nenagrinėti, bus uždegta žalia šviesa egzekucijai, rašo dienraštis „The Washington Post“.

Th.Arthuro advokatai įrodinėjo, kad viena sudėtinė Alabamoje egzekucijoms naudojamo mirtinos injekcijos mišinio dalis – raminamasis preparatas midazolamas – darytų „kankinamą poveikį“, rašė laikraštis. Šis vaistas buvo panaudotas per tris prastai atliktas egzekucijas kitur.

Advokatai taip pat pateikė apeliaciją, argumentuodami, kad T.Arthuras buvo nuteistas mirti po prisiekusiųjų išvados, kuri nebuvo priimta vienbalsiai.

Sausio mėnesį JAV Aukščiausiasis Teismas nusprendė, kad Floridos mirties bausmės skyrimo procedūra, kuri buvo panaši į Alabamos, yra nekonstitucinė, nes teisėjams suteikiama per daug galių, palyginus su prisiekusiaisiais.

Egzekucijos Jungtinėse Valstijose pastaruoju metu vykdomos rečiau. Tai lemia įvairių veiksnių, tarp preparatų, naudojamų mirtinoms injekcijoms, trūkumas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių