JAV viceprezidentas susitiks su ES ir NATO lyderiais

  • Teksto dydis:

JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as (Maikas Pensas) pirmadienį susitiks su Europos Sąjungos ir NATO lyderiais, baigdamas kelionę po Europą, per kurią jis stengiasi padrąsinti sąjungininkus, susirūpinusius, kad nuo jų gali nusigręžti prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas).

Sekmadienį atvykęs į Briuselį M.Pence'as sakė „labai laukiantis“ susitikimų su ES išorės politikos vadove Federica Mogherini (Federika Mogerini), Europos Vadovų Tarybos pirmininku Donaldu Tusku, Europos Komisijos pirmininku Jeanu-Claude'u Junckeriu (Žanu Klodu Junkeriu) ir NATO generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu.

M.Pence'as į Briuselį atvyko po Miuncheno saugumo konferencijos, kurioje jis pareiškė Europos lyderiams ir gynybos ekspertams: „Jungtinės Valstijos yra ir visada bus jūsų didžiausios sąjungininkės.“

„Prezidentas Trumpas ir mūsų žmonės yra nuoširdžiai pasišventę mūsų transatlantinei sąjungai“, – pridūrė jis.

D.Trumpo kritika, kad NATO yra „atgyvenusi“, jo giriantys atsiliepimai apie Didžiosios Britanijos sprendimą pasitraukti iš Europos Sąjungos ir akivaizdus palankumas Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui kelia didelį susirūpinimą JAV sąjungininkams.

Jie tebesiekia tvirtesnių Vašingtono garantijų, nors tiek M.Pence'as, tiek JAV gynybos sekretorius Jamesas Mattisas (Džeimsas Matisas), tiek valstybės sekretorius Rexas Tillersonas (Reksas Tilersonas) per savo vizitus Europoje skelbė, jog Amerika tęs septynis dešimtmečius vykdytą transatlantinę politiką.

M.Pence'as sakė, kad Vašingtonas spaus Rusiją laikytis Minsko taikos susitarimų, turinčių padėti užbaigti konfliktą Ukrainoje. R.Tillersonas pareiškė, kad JAV bendradarbiautų su Maskva tik tais atvejais, kai tai atitiktų Amerikos žmonių interesus.

Tačiau Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Marcas Ayrault (Žanas Markas Airo) sakė buvęs „sukrėstas“, kad M.Pence'as visiškai neužsiminė apie ES. Šis faktas sukėlė abejonių, juolab žinant, kad D.Trumpas reiškė palaikymą „Brexit“ ir atrodė turįs vilčių, kad kitos Bendrijos šalys paseks britų pavyzdžiu.

F.Mogherini sakė, kad M.Pence'o vizitas yra „labai svarbus politinis ženklas“, bet užsiminė, kad ES ir JAV santykiai gali tapti labiau pragmatiški ir kad geranoriškumo gali sumažėti.

Per neseniai įvykusį vizitą Vašingtone F.Moghehrini perspėjo D.Trumpo administraciją „nesikišti“ į Europos politiką, tvyrant baimei, kad kai kurie prezidento aplinkos veikėjai pasisako už 28 šalių Bendrijos subyrėjimą.

„Absoliučiai pasišlykštėtina“

Kalbėdama apie nuogąstavimus, kad verslininkas Tedas Mallochas (Tedas Malokas) gali būti paskirtas naujuoju JAV ambasadoriumi prie Briuselio, F.Mogherini sakė gavusi informacijos, kad „kol kas joks sprendimas dar nepriimtas ir joks konkretus vardas nesvarstomas“.

Vokietijos ir Britanijos žiniasklaida citavo T.Mallocho pareiškimus, kad „Brexit“ yra būsimo ES subyrėjimo šauklys. Jis taip pat yra lyginęs Bendriją su Sovietų Sąjunga.

D.Tuskas ir J.-C.Junckeris, pirmąkart susitiksiantys su naujuoju JAV viceprezidentu, irgi reiškė susirūpinimą dėl D.Trumpo.

Po D.Trumpo pergalės rinkimuose Europos Komisijos vadovas sakė bijantis, kad naujasis prezidentas įgyvendins viską, ką jis yra sakęs per savo „kampaniją, kuri man atrodo absoliučiai pasišlykštėtina“.

Tikėtina, kad M.Pence'o susitikimai su ES ir NATO lyderiais bus diplomatiški, bet kai kurios grupės planuoja surengti demonstracijų prieš D.Trumpo politiką.


Šiame straipsnyje: Mike PenceJAVESNATOsusitikimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių