JAV viceprezidentas ramino dėl D. Trumpo susirūpinusią Europą

  • Teksto dydis:

JAV viceprezidentas Mike’as Pence’as (Maikas Pensas) stengėsi nuraminti Europą dėl prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) įsipareigojimo transatlantiniams ryšiams, kai pirmadienį susitiko su Europos Sąjungos vadovais vykstant protestams prie naująjį Amerikos lyderį.

Į Briuselį M.Pence’as atvyko baigdamas savo kelionę po Europą, kurios tikslas buvo nuraminti Vašingtono sąjungininkes, susirūpinusias, kad prezidentas D.Trumpas gali nuo jų nusigręžti.

„Šiandien man teko garbė prezidento D.Trumpo vardu pareikšti tvirtą Jungtinių Valstijų įsipareigojimą tęsti bendradarbiavimą ir partnerystę su Europos Sąjunga“, – sakė M.Pence’as po derybų su Europos Vadovų Tarybos pirmininku Donaldu Tusku.

Viceprezidentas sakė, kad JAV įsipareigojimas transatlantiniams ryšiams tebėra „tvirtas ir ilgalaikis“ po ne vieną dešimtmetį trunkančio bendro darbo sprendžiant saugumo ir ekonomikos problemas.

D.Tuskas savo ruožtu padėkojo M.Pence’ui už susitikimą ir sakė, kad „mums visiems jo iš tiesų reikėjo“. Jis pridūrė, kad Europa tikisi „aiškios“ JAV paramos.

„Pastarąjį mėnesį jūsų šalyje ir ES nutiko per daug dalykų..., kad galėtume apsimesti, jog niekas nepasikeitė“, – pabrėžė buvęs Lenkijos premjeras.

Protestuotojos be liemenėlių

Tuo tarpu prie ES būstinės Briuselyje susirinko dešimtys protestuotojų, nepatenkintų D.Trumpo administracijos požiūriu į moteris, homoseksualius asmenis ir klimato kaitą.

„Susirinkome čia protestuoti prieš M.Pence’o vizitą, nes mums nepriimtinas JAV administracijos sprendimas varžyti moterų teises visame pasaulyje“, – naujienų agentūrai AFP sakė Irene Donadio (Irenė Donadjo) iš Tarptautinės planuotos tėvystės federacijos (International Planned Parenthood Federation, IPPF).

Dvi moterys į protesto akciją atėjo apnuogintomis krūtimis ir nešė plakatus su užrašais: „Pence’ai, lįsk iš mūsų kelnaičių“ ir „Meilė įveikia neapykantą“ (Love Trumps Hate).

D.Trumpo kritika, kad NATO yra „atgyvena“, jo palankūs atsiliepimai apie Didžiosios Britanijos sprendimą pasitraukti iš Europos Sąjungos ir akivaizdus palankumas Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui kelia didelį susirūpinimą JAV sąjungininkėms.

Dvi dienos iki M.Pence’o vizito D.Trumpas per mitingą Floridoje paragino „pažiūrėti, kas vyksta Briuselyje“, kalbėdamas apie virtinę Europos miestų, išgyvenusių kruvinas teroristines atakas.

JAV viceprezidentas taip pat susitiko su Europos Komisijos pirmininku Jeanu-Claude’u Junckeriu (Žanu Klodu Junkeriu) ir ES užsienio politikos vadove Federica Mogherini (Federika Mogerini).

Kiek vėliau pirmadienį numatytas M.Pence’o susitikimas su NATO generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu.

Kiek anksčiau Belgijos vyriausybės vadovas paragino JAV viceprezidentą neleisti subyrėti ES.

„Negali būti nė kalbos, kad ES būtų leista subyrėti. Buvo perduota tokia žinia“, – sakė ministras pirmininkas Charles'is Michelis (Šarlis Mišelis) naujienų agentūrai „Belga“ sekmadienį po vakarienės su M.Pence’u.

„Manau, tai buvo išgirsta“, – pridūrė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
tegu pasiima savo batalijonus ir beprotę iš kgb ir namo

valiooo

valiooo portretas
Jankiai netgi batalionas ohooo tai kaip jie nori karo okupacija aiški mus ne rusai puola o jankiai okupuoja
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių