JAV valstybės sekretorius ragina toliau spausti Šiaurės Korėją

  • Teksto dydis:

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) šeštadienį paragino nemažinti spaudimo Šiaurės Korėjai, kai Jungtinės Tautos vienoje ataskaitoje nurodė, jog Pchenjanas apeina griežtas sankcijas, paskelbtas dėl jo branduolinių ginklų programos.

Atvykęs į Singapūrą dalyvauti viename svarbiame saugumo forume M. Pompeo sakė paraginęs kitas šalis griežtai taikyti JT sankcijas Pchenjanui, kuris, kaip nurodoma minėtoje ataskaitoje, nepadarė reikšmingos pažangos nusiginklavimo linkme po birželį įvykusio JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) ir Šiaurė Korėjos lyderio Kim Jong Uno (Kim Čen Uno) istorinio susitikimo.

JAV diplomatijos vadovas sakė „pabrėžęs, kaip svarbu palaikyti diplomatinį ir ekonominį spaudimą Šiaurės Korėjai, kad būtų pasiekta galutinė, visiškai patikrinta denuklearizacija, su kuria KLDR (Korėjos Liaudies Demokratinė Respublika) sutiko“.

„Po savo susitikimų čia turiu pasakyti, kad pasaulis vieningai užsibrėžęs tai pasiekti, – M. Pompeo sakė per spaudos konferenciją. – Esame pasiryžę tai padaryti, pirmininkas Kimas yra įsipareigojęs tai padaryti. Esu nusiteikęs optimistiškai, kad mes tai padarysime.“

Penktadienį žiniasklaida paskelbė apie JT ataskaitą, kurioje sakoma, kad Šiaurės Korėja apeidinėja sankcijas ir „smarkiai padidino“ neteisėtą naftos produktų perpumpavimą iš laivo į laivą atviroje jūroje, kad išvengtų suvaržymų.

JT Saugumo Tarybai išsisiųstoje 62 puslapių ataskaitoje taip pat vardijami pažeidimai, leidžiantys apeiti draudimus Šiaurės Korėjai eksportuoti įvairias žaliavas ir prekes, įskaitant akmens anglis, geležį ir jūrų gėrybes, atnešančias uždaram režimui milijonus dolerių pajamų.

Singapūre M. Pompeo susitiko su Kinijos ir Pietų Korėjos, taip pat Pietryčių Azijos šalių užsienio reikalų ministrais.

Šiaurės Korėjos diplomatijos vadovas Ri Yong Ho (Li Jong Ho) taip pat yra atvykęs į šiame mieste valstybėje vykstantį Pietryčių Azijos valstybių asociacijos (ASEAN) regioninį forumą. Tačiau M. Pompeo sakė, kad kol kas su juo šio renginio kuluaruose nesusitiko.

Per birželį įvykusį viršūnių susitikimą D. Trumpas ir Kim Jong Unas pasirašė aptakiai suformuluotą susitarimą „denuklearizuoti Korėjos pusiasalį“. Jis įsipareigojimas nė iš tolo neatitinka ilgalaikių JAV reikalavimų, kad Šiaurės Korėja įvykdytų visišką, patikrinamą ir negrįžtamą branduolinį nusiginklavimą.

Po to susitikimo reikšmingos pažangos požymių nebuvo, o žiniasklaidos pranešimuose sakoma, kad Pchenjanas toliau gamina raketas. Taip pat buvo nuogąstaujama, kad kai kurios šalys Šiaurės Korėjai paskelbtas sankcijas įgyvendina nepakankamai griežtai.

Perspėjimas dėl sankcijų

M. Pompeo sakė, kad Vašingtonas „įgijo daugiau pasitikėjimo“ dėl Pchenjano neseniai priimto sprendimo grąžinti Jungtinėms Valstijoms dešimčių amerikiečių karių, žuvusių per 1950–1953 metų Korėjos karą, palaikus. Vis dėlto jis perspėjo, kad JAV administracija „labai rimtai“ vertins kitų šalių vykdomus sankcijų režimo pažeidimus.

„Matėme pranešimų, kad Rusija leidžia steigti bendras įmones su Šiaurės Korėjos įmonėmis ir suteikia naujus leidimus dirbti Šiaurės Korėjos kviestiniams darbininkams“, – sakė valstybės sekretorius.

„Jeigu šie pranešimai pasirodys esantys tikslūs – ir mes turime visas priežastis manyti, kad taip ir yra – tokiu būdu būtų (JT) sankcijų pažeidimas“, – pridūrė jis.

Šeštadienį vykstančiame ASEAN forume dalyvauja 26 šalių ir Europos Sąjungos diplomatijos vadovai. Renginyje vyksta diskusijos apie Azijos ir Ramiojo vandenyno regiono politikos ir saugumo klausimus.

Susitikime dalyvauja visų valstybių, dalyvavusių įstrigusiose šešiašalėse derybose su Šiaurės Korėja dėl Pchenjano branduolinės programos suvaržymo, užsienio reikalų ministrai: Kinijos, Japonijos, Rusijos, Pietų Korėjos ir JAV.

Už pastangų apriboti naftos ir kuro tiekimą Šiaurės Korėjai sėkmę labiausiai atsakinga Kinija, tiekianti Pchenjanui didžiąją dalį energetikos išteklių. Prie to taip pat prisideda Rusija, parduodanti Šiaurės Korėjai naftos.

M. Pompeo sakė per susitikimus Singapūre raginęs šalis „griežtai vykdyti visas sankcijas, įskaitant neteisėtų naftos perpumpavimų iš laivo į laivą visišką uždraudimą“.

Savo „Twitter“ žinutėje jis pridūrė, kad per pokalbius apie Šiaurės Korėją su Kinijos užsienio reikalų ministru Wang Yi (Vang Ji) pasiuntė „stiprų signalą regionui, kad, nepaisant nesutarimų, #Kinija ir JAV gali dirbti kartu, siekiant atlikti svarbų darbą“.

Wang Yi taip pat susitiko Singapūre su Ri Yong Ho ir gyrė Pchenjano „pastangas skatinti denuklearizacijos procesą“, pranešė Kinijos valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“.

Iš Singapūrp Ri Yong Ho vyks į Irana oficialaus vizito, nurodė Šiaurės Korėjos valstybinė naujienų agentūra KCNA.

Kaip pranešama, Iranas, kurio branduoliniai užmojai buvo sukėlę nerimą tarptautinei bendruomenei, ir Šiaurės Korėja jau seniai bendradarbiauja karybos ir raketų technologijų srityse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

DĖL BANKO SNORAS UŽGROBIMO

DĖL BANKO SNORAS UŽGROBIMO portretas
GRYBĘ - KGB MAGNOLIJĄ Į KALĖJIMĄ!

aisku

aisku portretas
tik 1 kad tai rusu raketos ir specai naudojasi jav ir rusu naikinta tauta kuria jie ir supriesino o siandien jos rankomis daro itampa ir karine gresme visam pasauliui paleide nevaldoma /dzina is bonkos/.......
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių