JAV valstybės sekretoriaus poste nuosaikų R. Tillersoną pakeitė „vanagas“ M. Pompeo

  • Teksto dydis:

Buvęs JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) vadovas Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) ketvirtadienį po įnirtingo mūšio dėl savo griežtojo kurso šalininko įvaizdžio buvo prisaikdintas valstybės sekretoriumi ir iškart su diplomatine misija išvyko į Europą bei Artimuosius Rytus, užsitikrinęs tvirtą prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) palaikymą.

M. Pompeo pavyko įveikti griežtą demokratų pasipriešinimą Senate. Pastarieji būgštavo, kad jis dar įlies žibalo į agresyvią D. Trumpo užsienio politiką. Visgi šis Vest Pointo karo akademijos ir Harvardo teisės mokyklos absolventas bei buvęs kongresmenas nesunkiai užsitikrino paskyrimą: per balsavimą jo kandidatūrą palaikė 57 senatoriai, o prieš balsavo 42. 

Praėjus valandai po balsavimo Aukščiausiojo teismo teisėjas Samuelis Alito (Semjuelis Alitas) Baltuosiuose rūmuose prisaikdino naująjį valstybės sekretorių.

Netrukus Valstybės departamentas paskelbė, kad M. Pompeo vadovaus JAV delegacijai, penktadienį dalyvausiančiai NATO užsienio reikalų ministrų derybose Briuselyje. Iškart po jų jis vyks į Izraelį, Jordaniją ir Saudo Arabiją, kad pabrėžtų šių „Amerikos sąjungininkių ir partnerių tame regione svarbą“, sakė departamento atstovė spaudai Heather Nauert (Heter Noert).  

D. Trumpas: pasitikiu juo

„Su patrioto Mike'o didžiuliu talentu, energija ir intelektu jo vadovaujamas Valstybės departamentas bus neįtikėtinai vertingas mūsų šaliai šiuo kritiniu istorijos tarpsniu“, – sakė D. Trumpas. 

„Jam visada svarbiausi bus Amerikos interesai. Pasitikiu juo. palaikau jį“, – pabrėžė prezidentas.

Po prisaikdinimo M. Pompeo pareiškė, kad yra didžiai dėkingas už jam patikėtą atsakomybę.

„Esu pasirengęs tarnauti Amerikos žmonėms ir nekantrauju pradėti darbą“, – pridūrė jis.

M. Pompeo valstybės sekretoriaus poste pakeitė Rexą Tillersoną (Reksą Tilersoną), buvusį naftos kompanijos „ExxonMobil“ vadovą. Kiek daugiau nei metus JAV diplomatijos vadovu buvęs R. Tillersonas buvo atleistas D. Trumpo dėl nuolatinių nesutarimų su Baltaisiais rūmais politikos klausimais ir įtampos Valstybės departamente, kur jo vykdytas etatų mažinimas ir atsiribojimas nuo darbuotojų smarkiai demoralizavo šią instituciją.  

R. Tillersonas laikytas palyginti nuosaikiu D. Trumpo administracijos nariu. Tuo tarpu M. Pompeo laikomas „vanagu“, kuris drauge su naujuoju Baltųjų rūmų patarėju nacionalinio saugumo klausimais Johnu Boltonu (Džonu Boltonu) turėtų palaikyti agresyvią D. Trumpo retoriką tarptautinėje arenoje. 

Žada diplomatiją

Per audringus M. Pompeo kandidatūros svarstymus Senate demokratai kaltino jį per dideliu karingumu, homofobija ir nusiteikimu prieš musulmonus.   

Per svarstymus Senato užsienio reikalų komitete M. Pompeo kategoriškai atmetė šiuos priekaištus. Jis tvirtino sieksiantis visas problemas spręsti diplomatijos keliu ir žadėjo vėl sugrąžinti Jungtinėms Valstijoms išdidumą ir pasitikėjimą. 

„Vienas iš tvirtos diplomatijos privalumų yra  tai, kad ji padidina mūsų šansus išspręsti problemas taikiai, nepaleidus nė šūvio“, – kalbėjo M. Pompeo.

Slapta kelionė į Šiaurės Korėją

Paskyrimas valstybės sekretoriumi kol kas yra aukščiausias karjeros pasiekimas ambicingumu pasižyminčiam M. Pompeo. Esama kalbų, kad jis netgi puoselėja planus ateityje bandyti laimę tapti Baltųjų rūmų šeimininku. 

54 metų M. Pompeo baigė elitinę Vest Pointo karo akademiją, o vėliau Harvardo universiteto Teisės fakultete įgijo teisės daktaro laipsnį.  

Šis Kanzaso respublikonas keturias kadencijas dirbo Atstovų Rūmuose, o pernai D. Trumpo buvo paskirtas vadovauti CŽV. 

Stojęs prie šios agentūros vairo, M. Pompeo pažadėjo vykdyti „agresyvesnes“ žvalgybines operacijas ir pažėrė tiesmukų grasinimų Šiaurės Korėjai bei Iranui. 

Jis taip pat pelnė D. Trumpo prielankumą per reguliarius žvalgybos klausimų aptarimus Baltuosiuose rūmuose, per kuriuos apie pasaulio saugumo grėsmes prezidentą informuodavo paprastomis, aiškiomis vizualiosiomis pateiktimis, o ne detaliais rašytiniais vertinimais.

M. Pompeo daugybę kartų slapta vyko į užsienį susitikti su kitų šalių politiniais ir saugumo lyderiais, ypač Artimuosiuose Rytuose. jis taip pat ėmėsi vadovaujamo vaidmens mezgant dialogą su Šiaurės Korėja, kuri pademonstravo esanti bent teoriškai pasirengusi smogti Jungtinėms Valstijoms  tarpžemynine balistine raketa, galinčia nešti branduolinį užtaisą.

Kovo pabaigoje M. Pompeo slapta nuvyko į Pchenjaną susitikti su Kim Jong Unu (Kim Čen Unu) ir aptarti galimybės surengti istorinį abiejų šalių viršūnių susitikimą.

Baltieji rūmai ketvirtadienį išplatino nuotraukas iš to susitikimo, patvirtindami, kad M. Pompeo teko vienas svarbiausių vaidmenų santykiuose su Šiaurės Korėja. Tos nuotraukos taip pat turėjo paliudyti, kad jam nebus sudėtinga iškart po prisaikdinimo tvirtai perimti į savo rankas diplomatijos vairą. 

JAV ambasadorė prie NATO Kay Bailey Hutchison (Kei Beili Hačinson) sakė, jog jai malonu, kad M. Pompeo vadovaus NATO ministrų susitikime dalyvausiančiai JAV delegacijai.

„Tai, kad jis jau šiąnakt atvyksta į Briuselį, rodo Amerikos įsipareigojimą NATO ir mūsų sąjungininkėms bei partnerėms“, – pažymėjo ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Sunaikinkime Amerika - pasaulini bandita Nr. -1.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių